Отбелязваме Месни Заговезни! Само месо на трапезата днес

Православната църква отбелязва днес Неделя Месопусна, или Месни Заговезни. Това е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости, и първият църковен празник, свързан с настъпващата пролет. Той се отбелязва в неделя, точно осем седмици преди Великден. Според традицията днес се яде за последно месо до настъпването на Възкресение Христово.

Името на празника идва от традиционната вечеря на Месни Заговезни, която трябва да включва само месни ястия. Според народния обред младоженците днес трябва да посетят кръстниците си и родителите на булката, като им занесат дарове от варена кокошка, обреден хляб и вино.

Традиционните ястия за Месни Заговезни са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с мас и баница с месо.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница и през нея до следващата неделя, когато са Сирни Заговезни, може да се ядат млечни продукти и яйца.

През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. През тази година Великият пост започва от 7 март, понеделник, след Сиропустната неделя (Сирни заговезни), като продължава до 23 април, събота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *