Отпадат таксите за детските ясли и градини

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Парламентът реши 10% да бъде данъкът върху социалните разходи, предоставени в натура на работници и служители и лица, наети по договор за управление и контрол. Такива разходи са тези за ваучерите за храна.

3% ще бъде данъкът върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи, предоставени за лично ползване или свързани с използване на персонал, от работници, служители и лица, наети по договори за управление и контрол, както и от лица, упражняващи личен труд.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предложени промени в други закони. БСП изпълни обещанието си за безплатни детски градини и ясли. По Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) се предлага да отпаднат таксите за детските ясли и детските градини и ползването на тези детски заведения да стане безплатно за родителите. Целта на предложението е да бъдат облекчени родителите на децата в детски ясли и градини. Във връзка с предложените изменения в ЗМДТ се предлагат изменения и в Закона за предучилищното и училищното образование и Закона за здравето.

„Безплатните детски градини и ясли са приоритет за БСП. Приоритет, за който партията се бори 4 години в 44-то Народно събрание, и който с приемането на бюджета, към днешна дата ще бъде реалност.“ Това заяви преди няколко дни народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Веска Ненчева  по време на заседание на Комисията по образованието и науката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *