„Неочаквани предизвикателства за сценичните изкуства в условия на пандемия“ с лектор Христо Христозов

Каним ви на безплатно интерактивно обучение на тема „Неочаквани предизвикателства за сценичните изкуства в условия на пандемия и институционалните мерки, способстващи за минимизиране на здравния риск” с лектор Христо Христозов! То ще се състои на 17 февруари, четвъртък, от 16:00 ч. във фейсбук страницата на АртАкция https://www.facebook.com/ArtAkcia, а повече информация можете да откриете в рубриката #ВидеоАкция на същата онлайн платформа: https://atrakcia.bg/

 

Инициативата е част от проекта „Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия“, разработен в съответствие с приоритетна област 3 на Програма ЕВРОПА: Насърчаване на иновативни и дигитални инициативи в сътрудничество между граждани, обществени организации и местната власт, изпълняван от фондация „Синелибри“ с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2021 в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и фондация „Сингъл Степ”.

 

Настоящият проект включва девет интерактивни дигитални обучения, планирани за реализация в интервала февруари – май 2022 г. В ролята на лектори влизат изтъкнати български теоретици и практици с опит в реализацията на интердисциплинарни проекти в областта на изкуството. Проектът не е изолиран акт, а дългосрочна стратегия на инициаторите му за насърчаване на траен обществен дебат през анализ на посланията на съвременното изкуство (с фокус кино, театър и литература) по посока активизиране на културните мениджъри и специалистите в областта на филмовата и сценичната драматургия и създаване на условия за повишаване на гражданската чувствителност и непримиримост към всякакви форми и прояви на антихуманност и незачитане на основни човешки права. Първото интерактивно обучение – на тема „Подходи към изследване на хомофобията и други форми на дискриминация в киното и театъра“се състоя на 9 февруари. В качеството си на лектор Коста Каракашян разгледа важни въпроси, обединени от тази злободневна за българското общество тема, и сподели личен опит от гледна точка на професионалните си изяви.

 

Няма съмнение, че пандемията ограничи силно културния живот в глобален план и намали драстично приходите в творческия сектор. Това постави под въпрос бъдещето на хората, които се занимават със сценични изкуства в много европейски страни, още повече че те изпитваха затруднения и преди разразилата се криза в резултат от разпространението на коронавируса. Много сериозни са и проблемите, свързани със самия работен процес в областта на киното и театъра в частност. Ето защо решихме да разгледаме най-отчетливите проблеми и предизвикателства за сценичните изкуства в условия на пандемия, както и институционалните мерки, способстващи за минимизиране на здравния риск.

 

Въпроси, които ще бъдат засегнати и дискутирани:

– последиците от разпространението на Covid-19 и тяхното отражение върху достъпа до сценичните изкуства и поведението на публиката;

– как пандемията промени навиците на зрителите;

– влияние на здравните мерки върху програмирането на фестивали и други събития;

– оценка на институционалните мерки и как се адаптираха организаторите на събития;

– анализ на текущата ситуация – наблюдава ли се прилив/отлив на публика и какви са очакванията й;

– какви са методите за привличане на публика в условия на пандемия;

– изводи от изминалите две години на пандемия в контекста на сценичните изкуства и тяхната организация.

 

За лектора:

 

Христо Христозов е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. През 2010 г. завършва програмата „Младите лидери на България“ с модули в Ню Йорк и престижния университет за предприемачество Babson College. От 2011 г. работи като бизнес треньор по лидерство и управление на екипи, като подпомага екипи и организации да постигат по-добри резултати. От 2011 до 2018 г. е част от екипа на София Филм Фест, а в периода 2016-2018 г.  и от началото на 2021 г. работи като програмен директор на Дома на киното. Занимава се с киноразпространение на арт кино и е селекционер на редица фестивали.  В момента работи като асоцииран фасилитатор в Бизнес институт.

 

Съдържанието на проекта ще бъде интегрирано в сайта на АртАкция atrakcia.bg и обособено като отделна рубрика: #ВидеоАкция. Тя обхваща кратко представяне на съответния лектор, темата на обучението и записаните в Zoom дискусията видеа, качени в YouTube канала на сайта. Лекциите ще бъдат разпространени и в социалните мрежи на АртАкция и СинеЛибри, както и в мрежите на самите лектори.

 

Проект „Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2021 от Фондация „Синелибри“ в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Фондация „Сингъл Степ“.

 

Мненията и/или заключенията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *