Европейският съюз готви мерки срещу бързата мода

Европа ще предприеме мерки срещу бързата мода с конкретни предложения за създаването на дрехи, които са по-издръжливи и могат да се поправят и рециклират.

Стратегията за устойчиви текстилни материи, която трябва да бъде представена днес, ще бъде насочена към дрехите на всеки етап от употребата им, в това число дизайна, поправката и рециклирането.

Инициативата има за цел да подкрепи пазара на устойчиво произвеждано облекло.

Производителите ще трябва да гарантират, че дрехите им са екологични и издръжливи.

Потребителите пък ще получават повече информация за това как да използват многократно, поправят и рециклират дрехите си.

Правилата, които се очаква да бъдат обявени от Европейската комисия, имат за цел създаването на дълготрайни продукти, които могат да бъдат използвани много пъти вместо да бъдат носени няколко пъти и изхвърляни след това, казва пред BBC Йона Попеску от Environmental Coalition on Standards.

„Комисията има цел да сложи край на бързата мода, като въведе правила за материите, които могат да бъдат използвани на европейския пазар,“ казва тя.

Подобни правила ще важат и за неща, като електроника и мебели, съгласно Инициативата за устойчиви продукти, допълва тя.

Смята се, че по-малко от 1% от всички дрехи в световен мащаб се рециклират.

Според Европейската агенция за околна среда, използването на дрехи в Европа оказва четвъртия най-голям неблагоприятен ефект върху околната среда и климата – след храните, жилищата и транспорта.

За всеки човек в ЕС потреблението на текстил изисква 9 куб. м. вода, 400 кв. м. земя, 391 кг. суровини и причинява въглероден отпечатък от около 270 кг.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *