За първи път в София ще се проведе АТЕСТ Експо

През 2021 г. секторът отбелязва рекорден оборот от над 250 млн. лв.

За първи път в София ще се проведе АТЕСТ Експо, което се организира от Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ). До миналата година изложението беше част от Международен панаир Пловдив. От 2022 година то ще се провежда в рамките на Архитектурно-строителна седмица, която продължава от 30 март до 02 април 2022 г. в Интер Експо Център.

В изложението ще участват всички членове на асоциацията, които са най-големите вносители на едра строителна и земеделска техника в България. Те осъществяват над 80% от продажбите на нова механизация у нас, като само за 2021 година са осигурили на бизнеса повече от 600 машини, които са ключови за развитието на строителния и земеделския сектор и за минната и добивната индустрия в страната. Членове на АТЕСТ са: Алки-Л, Евро Солюшънс, Елтрак България, Зет И Ем Прайвит, Инжконсулт, Интерагри България, Мегатрон, Прайм Технолоджис, Роланд Трейдинг, Си Ем Ел България, Сигма България, Стротех Инженеринг и Тайтън Машинъри.

Ще бъдат представени най-новите високотехнологични и иновативни модели строителна и земеделска техника от водещи световни производители

По време на изложението на площ от повече от 6 000 кв. м. членовете на АТЕСТ ще представят модели – последна дума на техниката за строителството и земеделието. Посетителите ще могат да видят как се управлява челен товарач през смартфон, бетон помпа, която може да се регистрира като ремарке в КАТ; мобилен кран с 50-метрова стрела, комфортен булдозер с работна маса от почти 19 тона и премиерата за България на първия изцяло електрически мини багер.

В павилиона на „Мегатрон“ ще бъде премиерата за България на иновативния компактен челен товарач Bobcat L75 с артикулираща рама и на новата серия R телескопични товарачи на марката.

АТЕСТ Експо

Ще бъде представено най-новотo решение за безпилотно управление и експлоатация на мини товарачи Bobcat от дистанция през мобилен телефон. „Евро Солюшънс“ ще покаже последно поколение сонда Comacchio MC15, която е най-компактната в своя клас и е с патентована „Front the Wall“ система.

АТЕСТ Експо

Благодарение на нея е възможно сондиране във всички посоки, дори и перпендикулярно по хода на машината, а мачтата е с почти 3 метра по-къса. Посетителите ще могат да видят и компактната бетон помпа Klein KTP180-30 с дебит от 31 м³/час и налягане на бетона до цели 85 бара.

Компактна техника ще има и в сектора на „Прайм Технолоджис“ – мини багери на Yanmar с най-новия цвят, избран от производителя. На павилиона на „Алки-Ел“ ще бъдат представени най-новите модели строителни машини на един от световните лидери Liebherr. Сред тях е мобилният кран Liebherr LTM1070, който е с впечатляваща 50-метрова стрела и на практика няма конкуренция в своя клас по отношение на работния обхват.

АТЕСТ Експо

За първи път в България ще бъде показан и иновативният челен товарач Liebherr L550 XPower с комбинирано задвижване, съчетаващо хидростатика и механика и набор от асистиращи системи, повишаващи комфорта и безопасността на работното място..

„Инжоконсулт“ ще привлече вниманието на посетителите с най-новото поколение булдозер Shantui DH16, който е хидростатична трансмисия с мощност от 142 kW и работна маса от 17,6-18,8 тона.

АТЕСТ Експо

Тази изключителна трансмисия предлага безстепенно регулиране на скоростта на придвижване. Операторът трябва само да зададе максимално необходимата му скорост и управлението регулира автоматично дебита на хидромотора и/или помпата, за да предпази дизеловия двигател от претоварване. Компанията ще демонстрира и ново поколение съвременни електрокари с литиево-йонни батерии, които предлагат ниски оперативни разходи, лесна поддръжка и нулеви вредни емисии.

„Си Ем Ел“ ще изложи строителна, индустриална техника и дизелови генератори на лидера JCB. Компанията ще представи премиерно в България мини багерът JCB 19С-1Е. Това е първия модел в гамата на JCB, захранван изцяло с електричество и произвеждащ нулеви емисии.

Едно зареждане на батериите на 19C-1E се равнява на пълен работен ден от 8 часа, при изключително ниски нива на шум – от 7dB до 86dB, и безкомпромисно качество на работа. Акцент ще бъдат и високоефективните мобилни трошачно-пресевни инсталации на Powerscreen и стационарните трошачни, пресевни и миещи инсталации на Terex.

АТЕСТ Експо

Освен това ще бъдат изложени и най-новите индустриални и агри гуми на Yokohama, Vredestein и Michelin.

Всички изложители на АТЕСТ Експо ще предложат и специални отстъпки, които могат да достигнат до 25% от цената на машините. Освен това клиентите ще могат да се възползват и от атрактивни лизингови схеми, при някои от които годишната лихва започва от 0%, срокът на лизинга е от 4 години, а самоучастието е от само 10% от стойността на техниката.

През пандемичната 2021 г. продажбите на едра строителна техника отбелязаха ръст от 25-30%

През изпълнената с предизвикателства 2021 година членовете на АТЕСТ отчитат ръст на оборота, който при различните компании варира от 25-30% до 70% в сравнение с 2020 г.. Те отчитат и повишение на продажбите на строителна и земеделска техника, което варира от 40% до 70% като през годината бяха продадени повече от 600 машини. Това показва анкета сред членовете на асоциацията, в която участваха „Алки-Л“, „Евро Солюшънс“ „Инжконсулт“, „Мегатрон“, „Прайм Технолоджис“, и „Си Ем Ел България“.

Фактори като ръста на новото строителство през последните години и развитието на земеделския сектор, движено от субсидии и/или финансиране от ЕС, инвестициите на земеделските стопани и благоприятната конюнктура, повлияха положително на продажбите на едра строителна и земеделска техника. В резултат на това оборотът на компаниите надхвърли 250 милиона лева през 2021 година.

„Инжконсулт“ отчете 70% ръст на оборота до повече от 10 милиона лева. Най-голямо е повишението на продажбите на челни товарачи, където се отчита ръст от 40% спрямо 2020 година. „Мегатрон“ също отчита рекордна година с общ оборот от близо 220 милиона лева и продадени 400 строителни, земеделски, индустриални и горски машини за около 60 милиона лева. Компанията отбелязва и рекордни продажби на земеделска техника

През изминалата година „Евро Солюшънс“ реализира продажби за 6 милиона лева, благодарение на доставката на 20 специализирани тежки машини за минната индустрия и за инфраструктурното строителство и на земеделска техника – основно прикачен инвентар. „Алки-Л“ също отчита ръст на търсенето и продажбите на специализирана техника в областта на дълбочинното фундиране и на машини за работа в тунели. Оборотът на „Си Ем Ел“ нарасна с над 30% спрямо 2020 г., а продажбите на строителна техника са с ръст от над 20%. Изминалата 2021 г. беше успешна и за „Прайм Технолоджис“.

Въпреки трудните последни две години, секторът на търговия с едра строителна и земеделска техника бележи значителни ръстове, движени от развитието на строителството и на земеделието в България. Водещите търговци у нас прогнозират, че включително и благодарение на очакваните продажби на представените на АТЕСТ Експо нови високотехнологични модели, тази тенденция ще се запази и през 2022 година и очакват ръстове от около 10%.

Във връзка с първото издание на АТЕСТ Експо в София и резултатите от анкетата Борислав Тодоров, изпълнителен директор на асоциацията заяви: „Работим за това, АТЕСТ Експо 2022 да се превърне в най-важното събитие за индустрията през тази година и в дългосрочен план да се наложи като аналог на BAUMA в България.“

За АТЕСТ

Асоциацията на търговците на едра строителна техника – АТЕСТ е неправителствена браншова организация, която обединява фирми оторизирани от водещи световни производители на едра строителна техника и механизация за внос и дистрибуция на територията на Република България.

АТЕСТ е създадена на 03 Април 2017 г. и днес обединява водещи фирми в бранша, които осъществяват над 80% от продажбите на нова строителна механизация в страната. Целите на асоциацията са създаване на условия за спазване принципите на лоялна конкуренция между търговците от сектора, активно участие в процеса на вземане на решения, касаещи търговската и сервизна дейност, както и дейностите свързани с експлоатацията на едра техника в индустриите, ползващи такава, изграждане на близко сътрудничество с браншови организации, представляващи свързани с дейността на членовете й сектори и др.

АТЕСТ е член на КРИБ и на Камара на строителите в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *