Как запалителният коктейл Молотов получава своето име?

Коктейлът Молотов е импровизирана, ръчна запалителна бомба.

Тя придобила емблематичен статус заради масовата ѝ употреба в граждански вълнения, бунтове и революции по целия свят.

Бутилките, пълни със запалителна течност, са евтини, леки и могат лесно да бъдат скрити.

В същото време те са едно от най-смъртоносните оръжия, което може да се направи бързо от подръчни материали. Те се използват от бунтовниците в продължение на почти 100 години – от първата им регистрирана употреба  по време на Гражданската война в Испания до съвременните конфликти, включително и руската инвазия в Украйна от последните дни.

Коктейлите Молотов носят името на руския политик Вячеслав Молотов, който е министър на външните работи на Съветския съюз по време на Втората световна война. Според американския историк Уилям Тротър, името на т. нар. коктейл Молотов идва от финландски, където е известен като Molotovin koktaili.

През август 1939 г. е подписан пакта между външните министри на нацистка Германия и СССР, известен като Рибентроп-Молотов. Привидно той представлява договор за ненападение между Съветския съюз и Третия райх, но двете сили тайно се споразумяват да разделят Европа на съветска и германска сфери на влияние.

Финландия попада в съветската сфера и през 1939 г. е атакувана от Червената армия, с което започва конфликт, останал в историята като Зимната война.

В едно от изявленията си по радиото Вячеслав Молотов твърди, че съветските бомбардировачи не хвърлят бомби върху финландските градове, а хуманитарни хранителни доставки за своите гладуващи съседи.

Финландците, от своя страна, саркастично наричат бомбите „кошниците за пикник на Молотов“. По-късно дават на своите импровизирани запалителни бомби името „коктейли Молотов“.

Тези „коктейли“ се оказват особено ефективени срещу нашествениците, защото ранните модели на съветските танкове от 30-те години на миналия век били задвижвани от бензинови двигатели, за разлика от повечето съвременни танкове, които използват дизел. Бензинът е много по-запалим от дизеловото гориво, обяснява Уилям Тротър пред електронното издание Live Science.

Въпреки че името на коктейлите Молотов идва от финландско-съветската зимна война, тяхната история е малко по-стара. За първи път подобни самоделни бомби в бутилки се използват по време на Гражданската война в Испания от 1936 до 1939 г.

Коктейлите Молотов са били използвани от испанските националистически войници срещу съветските танкове, подкрепящи испанските републиканци в битката при Сесеня през 1936 г.  Най-често се използвали стъклени буркани, пълни с бензин и покрити с парчета от одеяла или завеси. Бойците обливали платнетата покривка с горивото и я запалвали, селд което я хвърляли срещу военните машини.

Одеялото се закачало във веригите на танка, в някое от зъбните колела или около осите. Бурканът се разбивал, а бензинът попивал в плата достатъчно добре, за да предизвика буен огън, който изгарял гумените колела, по които се движат веригите, карбуратора, а понякога дори и самия екипаж на танковете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *