Раздават на туристите във Венеция водни пистолети, за да се бранят от чайки

Някои луксозни хотели във Венеция раздават на туристите водни пистолети, за да отблъскват агресивните чайки.

Градската популация от 1 000 птици става все по-смела и краде храна от ръцете на нищо неподозиращите посетители, докато вечерят на терасите на хотелите си.

Веднъж „чайка излетя с цяла пържола, точно когато сервитьорът вдигна капака от чинията, на която я сервираше“, казва за The Times Енрико Мазоко, управител на хотел Monaco & Grand Canal.

Четиризвездното място за настаняване в центъра на Венеция решава да предприеме действия, след като чайка грабва кроасан от ръката на гост, докато той го вдига към устата си.

Водни пистолети вече са поставени на масите за вечеря, като гостите се насърчават да държат упоритите птици надалеч. Закуските се сервират под салфетки, като туристите са съветвани да ги вадят отдолу, а не да разкриват ястието.

Раздават на туристи във Венеция водни пистолети, за да се бранят от чайките - DUNAVMOST.com

Хотел Gritti Palace на Гранд Канал също въвежда подобна мярка, раздавайки оранжеви водни пистолети. Чайките не харесват цвета, според мениджъра Паоло Лоренцони, като само появата на пистолетите е достатъчна, за да ги обезкуражи.

„Дори не е нужно да ги използвате, просто трябва да ги държите на масата“, казва той. Преди това атаките на до 15 чайки не са необичайни, причинявайки сериозни смущения.

Обсъдени са и по-агресивни стратегии за защита на туристите. Клаудио Скарпа, президент на асоциацията на хотелиерите във Венеция, твърди, че грабливите птици могат да бъдат отговор на проблема.

„Можем да въведем система за споделяне на соколи между хотелите с един соколар, който да покрие различни тераси“, казва той, цитиран от Independent.

През последните години чайките изпревариха гълъбите като основна птича популация в града.

Още през 2013 г. Министерството на външните работи на Обединеното кралство издаде предупреждение към британците, които посещават Венеция: „Храненето на гълъби е противозаконно“.

Снимки от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *