Тодоровден е! Мъжете яхват най-красивите и бързи коне в луда надпревара

Тодоровден е!

В първата събота на Великия пост Църквата чества паметта на Свети великомъченик Теодор Тирон – един от най-почитаните български светци войни. Денят се нарича Тодорова събота.

В народния календар празникът е известен и като “Конски Великден”

Според българските вярвания на този ден Свети Тодор обхожда на своя кон пролетното поле, за да провери растат ли посевите, сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято.

Обичаи

Младите булки омесват обредни хлябове, които носят имената “конче” или “копито” и са в такива форми. След това всички питки се раздават на съседи и близки, за да бъдат здрави конете през цялата година. Вари се и жито, което се благославя в църквата. Бабите стрижат за първи път след зимата децата, затова на някои места се казва “остриган като магаре през март”. Девойките мият косите си с вода, в която има сламки от яслите на конете, за да са лъскави и здрави като конските гриви, после изливат водата след конете, които поемат към определеното за кушиите място.

Кушии

Кушиите са в основата на празника днес. Още от ранни зори мъжете се подготвят за голямото надбягване с коне. Стават по изгрев слънце, сресват и кичат с писклюли, мъниста и цветя най-хубавите си коне. Малко по-късно започва надпреварата. Цялото село се събира, за да наблюдава гонитбата и победителят – най-бързият ездач. Наградата е торба хубав зоб и венец, който момите са изплели. Накрая всички конниците правят почетна обиколка в селото, съпроводена с благословия от стопаните. По традиция първенецът дава почерпка в своя дом. Както му е редът, празникът завършва с българско хоро.

Честит имен ден на Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *