Човешките органи могат да остаряват различно

Човешките органи могат да остаряват различно в зависимост от начина на живот и генетичните фактори, показват данните от ново проучване, цитирано от ЮПИ.

Тялото на хората работи с много „часовници“, които влияят на биологичната възраст на органите.

С помощта на биомаркери – измерими нива на специфични клетки или протеини в тялото, които могат да се използват за откриване на промени и чрез статистическо моделиране, международен екип от изследователи успява да установи биологичната възраст на различни системи от органи.

Резултатите показват, че в човешкото тяло има множество „часовници“, които варират в широки граници според различни фактори, включително генетиката и начин на живот на всеки индивид, обясняват изследователите.

„Имаше липса на практически приложения в извадка, базирана на населението, за прецизна оценка на скоростта на стареене на органите и системите на хората“, обяснява съавторът на изследването Сюцин Чжан.

„И затова решихме да направим такъв модел“, казва Чжан, изследовател от Пекинския институт по геномика и Китайската национална генна банка в Шънчжън, Китай.

В предишни проучвания, включващи мишки, специалистите са успели да променят стареенето на органите и тъканите чрез премахване на определен вид клетки.

Новото изследване предполага, че различните системи от органи в тялото могат да стареят по-бавно или по-бързо в зависимост от състава им, който може да бъде повлиян от начина на живот – като здравословно състояние и хранителен режим и от наследствени характеристики, предавани в семейството.

В проучването участват повече от 4000 доброволци на възраст от 20 до 45 години, живеещи в района на Шънчжън в Китай. Те предоставят проби от кръв и екскременти, какт.о и снимки на кожата на лицето си. Участниците също преминават прегледи за физическото си състояние.

Със събраните данни изследователите успяват да измерят 403 характеристики на тялото, включително физическа годност, храносмилане/метаболизъм, имунитет, телесни мазнини и мускулен състав, сърдечна и белодробна функция, здраве на кожата и мозъчна функция.

Учените съставят индекс на скоростта на стареене, който може да се използва за установяване на съотношения между различните системи в тялото.

На базата на откритията си те класифицират участниците като такива, които остаряват по-бързо или по-бавно спрямо хронологичната си възраст.

Биологичната възраст на различните органи и системи имат различни съотношения и не всички са очаквани, споделят специалистите.

Макар да се очаква здравословното тегло и високите нива на физическа годност да имат положително въздействие, по-разнообразната чревна микробиота показва по-млади черва, но пък в същото време има отрицателно въздействие върху стареенето на бъбреците, твърдят изследователите.

Изследователите планират редовно да наблюдават участниците в проучването, за да проследят процеса на стареене и да потвърдят своите открития.

„Нашето проучване използва подходи, които могат да помогнат да се подобри разбирането ни за стареенето и, което е по-важно, може да бъде използвано някой ден в реалната здравна практика“, каза Сюн Сюй от научния екип.

Резултатите са публикувани в изданието „Сел рипортс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *