Започва работа по споразумение за сътрудничество с Албания в сферата на околната среда

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов проведе среща с Н. Пр. Доника Ходжа, посланик на Република Албания в България. Двамата изразиха задоволство от подновената възможност за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

Министър Сандов изтъкна, че процесът на разширяване на ЕС е  основен стимул за насърчаване на мира, стабилността и просперитета в региона на Западните Балкани. Той оцени високо сближаването на албанската страна с евроатлантическата общност и приветства решимостта за напредък в програмата за реформи и надграждане на положителните резултати, постигнати досега.

“България е готова да подкрепи приемането на рамката за преговори за Албания и провеждането на първа междуправителствена конференция” – заяви министър Сандов и подчерта, че водещ за страната ни е принципът за собствените заслуги на всяка страна кандидатка. Той потвърди готовността на МОСВ да сподели опита си в транспонирането и прилагането на европейското законодателство в областта на околната среда, както и да предостави експертна помощ на албанската страна  в предприсъединителния процес, и по-специално в преговорите по глава „Околна среда“.

В заключение министър Сандов потвърди готовността си за провеждане на среща с министъра на околната среда и туризма на Албания Мирела Кумбаро.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *