Излюпи се черен лешояд, който бележи нов етап от завръщането на вида в страната

Автор: Каролина Занкова

Само преди няколко дни, на 7 април, се излюпи черен лешояд, който бе обявен за изчезнал вид от 1980 г. до 2021 г. Карталчето е първият вид за Западна Стара планина и втори за страната.

Това е вторият черен лешояд, излюпен в дивата природа на България. Малкият черен лешояд с името Мичев-Боев, който се излюпи и полетя миналата година край Котел е част от жертвите на отравяне преди 2 седмици. И двата вида са излюпени, благодарение на над 30 години усилия на природозащитни организации.

Това стана възможно, благодарение на неуморната работа на Дружеството за защита на хищните птици, Фонда за дивата флора и фауна, Зелени Балкани и международните партньори по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, LIFE14 NAT/BG/649 – Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия. Ивелин Иванов споделя:

Искрено се надяваме усилията ни за завръщането на вида в страната да бъдат подкрепени от всички институции и цялата общественост, за да върнем най-едрата и една от най-красивите птици в природата на България.

Възстановяването на черния лешояд (с народното име „картал“) като гнездящ в дивата природа на България е втората стъпка по дългосрочна стратегия за завръщането на лешоядите. Първата, вече стабилно установена, е възстановеното гнезденето на белоглавите лешояди. Третият вид, който може да се завърне в страната чак след като има стабилни популации на първите два, е брадатият лешояд. Той е наричан и костобер, защото поглъща цели кости и така напълно обезврежда заразата от умрелите животни. Всеки от трите вида лешояди обезврежда различни части от мъртвите животни в природата и така заедно те спират разпространението на болестите сред дивеча и домашните животни.

Снимки и източник на информация: dnevnik.bg, БДЗП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *