Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат лицата със статут на предоставена временна закрила да са задължително здравноосигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и да ползват пълния обхват медицинска помощ. Вносители на проекта за изменения са председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването Антон Тонев и група народни представители.

С решение на Министерския съвет от 10 март 2022 г. е предоставена временна закрила на разселените лица от Украйна, които са граждани на трета държава, извън Европейския съюз, които не ползват системите за социална координация на Европейския съюз, пише в мотивите на вносителите. Те предвиждат с акт на правителството да се определят конкретните въпроси, свързани с размера на здравноосигурителните вноски, срока и реда за тяхното внасяне, датата, от която възникват задължението за здравно осигуряване и правата на здравноосигуреното лице, и източника на финансиране. Възможности за финансиране трябва да се търсят и по линия на инструментите на ЕС за сметка приоритизиране на разходите, посочват в мотивите си народните представители. Част от средствата за покриване на разходите за медицинска помощ на тези лица ще бъдат пренасочени от неизползвани средства от предишни европейски програми.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването Антон Тонев припомни, че на неформален Европейски съвет по предложение на българския премиер Кирил Петков има одобрение за сума от 10 млрд. евро, която ще се преразпредели към страните, които посрещат бежанци от войната в Украйна.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, които дават възможност за въвеждане на мерки след края на извънредната епидемична обстановка. Измененията предвиждат, след края на извънредната обстановка, която изтича днес, министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на епидемичното разпространение на заразни болести и контрол на риска. Мерките ще могат да са за цялата страна или за отделна област за определен период от време. Предлага се такава възможност да имат и директорите на регионалните здравни инспекции.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *