Отпадат трудовата книжка и синият талон за шофьорите

Първата стъпка в премахването на различните видове административни удостоверения е отпадането на синия талон за шофьорите. Проектът за изменение на Закона за движението по пътищата ще бъде предоставен за обществено обсъждане още през следващата седмица. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов във Враца, цитиран от БТА. След общественото обсъждане промените в закона могат да станат реалност до три-четири месеца или синият талон да отпадне през лятото на тази година. Малко повече време ще е необходимо за отпадането на трудовата книжка – около година и половина. Една от основните цели пред министерството е дигитализация на всички обществени услуги.

Божидар Божанов представи основните направления, в които работи министерството на електронното управление. Първата задача е електронната идентификация на българските граждани чрез мобилно приложение при комуникация с държавата и администрацията. Министърът на електронното управление посочи, че след общественото обсъждане на проекта техническото задание вече е готово, по него може да се започне работа и приложението да е готово до края на лятото. Тайната част от информацията, която никой не трябва да разбира, за да не може да се представи за нас, е разпределена между мобилното устройство и сървър, така, дори от едното от двете места да изтече информация, да не се компрометира сигурността на данните на ползвателя, обясни той.

Попитан какъв проблем са поставили пред него врачанските представители на IT-бизнеса Божидар Божанов посочи, че това е възможността да се дигитализират всички обществени услуги.  Сега гражданите и бизнеса са се превърнали в куриери между администрациите при набавянето на различни удостоверения и справки, въпреки че голяма част от информацията е дигитализирана и достъпна за администрациите, посочи Божанов. Той допълни, че трябва да се направят още “малки нормативни и технически стъпчици”, така че електронните документи да имат доказателствена стойност при предоставянето им на гражданите.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *