Официалният световен рекорд по дълголетие принадлежи на Жана Луиза Калман.

Тя живяла 122 години и 164 дни, била пушачка и изяждала близо килограм шоколад седмично.
За своя дълъг живот тя видяла какво ли не. Жана се родила през 1875 година. На 14 години станала свидетел на строежа на Айфеловата кула. На същата възраст в магазина на баща й идвал да пазарува тогава никому неизвестния художник Ван Гог. По-късно Жана си го спомняла като „мръсен, лошо облечен и намръщен“.
На 21 години тя се омъжила за далечния си братовчед Фернан Калман, който бил доста заможен и така Жана можела да не работи, а да се отдаде на любимите си занимания – тенис, плуване, колоездене, кънки, свирене на пиано и опера. На 21 години Жана пропушила, но никога не си позволявала повече от няколко цигари на ден.
Как се достига до 100 години?
Отказала цигарите на 117 години и то не по здравословни причини, а защото вече недовиждала и не искала всеки път да търси някой да й даде огънче.
Жана Калман надживяла всичките си роднини – мъжа си, сина си и дори внука си, който загинал при злополука. На 90 години, останала сама и без наследници, тя завещала къщата си на познат адвокат, с условието той да й изплаща пожизнена рента. Жана не само го надживяла, но и получила като издръжка близо два пъти сумата, която струвала къщата й
Тя карала колело на 100 годишна възраст, а до 110 живяла съвсем сама и се справяла с домакинството. Но най-впечатляващ бил нейният дух. До последния си ден Жана Калман запазила чувството си за хумор. Тя казвала: „Имам само една бръчка и седя върху нея“. Когато един журналист на сбогуване й казал, че се надява да я види и следващата година, тя му отвърнала – „Възможно е, вие не изглеждате чак толкова зле“. А на въпроса как вижда бъдещето, който й задали на 120-тия й рожден ден, Жана отговорила: „Много кратко“.
В края на дългия си живот Жана вече не се шегувала с годините си и казвала с огорчение „Бог е забравил за мен“. Тя починала през 1997 година и досега никой не е подобрил нейния рекорд.
Може да бъде изображение с 1 човек
Източник Фейсбук -Снежи Тодорова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *