Парламентът забрани партийната агитация в училища и детски градини

Депутатите окончателно приеха промени в Закона за училищното образование, които забраняват политическата  и партийната дейност в училища и детски градини. От 160 гласували народни представители “за” бяха 115. Новоприетият закон гарантира, че автономията на училищата и детските градини не може да се нарушава от политическа и партийна дейност. Забранява се налагането на политически доктрини от учители, заместник-директори и директори, както и от началниците на регионалните управления по образование. Законът вече изисква от тях да са политически неутрални при изпълнение на функциите им, пояснява вестник “24 часа”.

По време на дебатите бившият образователен министър Красимир Вълчев заяви, че законът е декларативен и може да служи като параван за уволнения в образователната система.

Надяваме се, че този закон няма да бъде използван за по-нататъшни политически репресии“, заяви той.

Антония Димитрова от “Продължаваме промяната” заяви, че всички знаят от коя политическа партия са огромната част от директорите в страната.

“Важното е да бъдат доказани професионалистии да ен използват своята позиция или служебни ресурси за осъществяването на партийни цели”, поясни тя.

николай Денков благодари за конструктивното отношение на опозицията по време ан обсъждането на закона.

 

Източник 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *