Свещеници взимат Благодатния огън от синодалния параклис

КРОСС/ Църковни служители получиха Благодатния огън, който се съхранява от миналата година, в синодалния параклис „Св. равноапостолен и благоверен цар Борис-Михаил Покръстител“, предаде БГНЕС.

Тази година за пръв път от много години Благодатният огън няма да бъде пренесен до България. Решението църковна делегация да не пътува до Йерусалим на Велика Събота бе взето от Св. Синод на БПЦ-БП. Още същия ден премиерът Кирил Петков предложи предоставянето на правителствения самолет. Това се случи на 14 април, а подготовката за пътуването до Йерусалим изисква повече време. От Светия Синод заявиха само, че причина светият огън да не бъде донесен тази година за българите са „неблагоприятни обстоятелства“.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича „чудото на слизането на Благодатния огън“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *