Румен Ралчев: Партиите се износиха, на ход са гражданските организации

От: Екатерина Николова

Световният елит на рицарството се събира в София през септември 

– Ген. Ралчев, Велик Приорат България проведе преди дни своята Хт Научна конференция. Каква бе целта на форума?

– Основната тема бе Конвергенция между Ордена на рицарите тамплиери и обществото. Това е концепция, която развиваме с акад. Кольо Рамчев. Издадохме я в книга. Въз основа на нея събрахме 15 лектори, които да дадоха своето мнение по въпроса възможно ли е една гражданска организация да работи в полза на обществото чрез конвергенция. Тя сама по себе си не е нито сливане, нито проникване. А привличане на няколко страни – в случая две, към нещо, което има определена ценност за тях.

– На какви ценности се облягате?

– На онези, посочени още през 1279 г. от великия философ Рамон Лул. В своята „Книга на Рицарския орден“ той описва седемте рицарски добродетели – вяра, надежда, любов, справедливост, мъдрост, мъжество и въздържаност. Тези достойнства са били толкова широко разпространени чрез рицарството в обществото, че са определящи и днес за хората с високи морални качества.

Но времето е казало своето и в някои от тях са насложени допълнителни идеи за тяхната същност. Целта на Ордена на рицарите тамплиери е да изчисти тези „наноси“ и да покаже в истинския им блясък добродетелите не само като теория, но и като практика и поведение на неговите членове. Смятаме, че тези добродетели са притегателен център за обществото, независимо дали става дума за България или където и да било по света. Вярваме, че те ще направят поне част от обществото по-добро, по-сдържано, по-разумно. Предлагаме консолидация не около партийна идея, не около бизнес интереси, а около морални категории.

– Какъв е пътят за постигането на конвергенцията?

– В книгата, която сме създали, има методика. Но тя ще се обогатява. Предстои ни издаването на още книги в тази посока, още повече, че лекторите на самата конференция дадоха много добри идеи.

– Бихте ли дал пример?

– Ще имаме постоянни лекции, които Орденът ще изнася. Ще действаме чрез силата на изкуството. То има изключително въздействие върху хората. Ще правим множество кръгли маси. Вярваме, че трябва да се дискутира и беседва на тази тема. Но в крайна сметка резултатите зависят от желанието на държавната машина да се вслуша в гласа на гражданските организации.

– Партиите и бизнесът не могат ли вече да обединяват?

– Нашата теория е, че износването на думите партия и партийната принадлежност, както и кризата на партийните кадри, се наблюдава не само в България, но и в света. Затова търсим възможностите на гражданските организации, в които членува средната класа и нагоре, на високоинтелигентните хора. Още повече, че като правило вътре в тези граждански организации се извършва и допълнителна подготовка, надграждаща личността. Когато говорим за конвергенция нямаме предвид само Ордена на тамплиерите. Може да се говори за конвергенция между масонството и редица други организации и обществото. Така, както ние се облягаме на Рамон Лул и неговите добродетели, масонството може да се облегне на постулатите, които има. Това е една протегната ръка и към други граждански организации не за сливане, а за изграждането на единна система за хвърляне на светлина към обществото с цел подобряване на взаимоотношенията между хората.

– Кои други граждански организации са откликнали на подадената ръка?

– Три академии вече си сътрудничат. Орденът на рицарите тамплиери има своята академия, която е на повече от 10 години – Тамплиерска академия за наука, изкуство и култура. Към идеята се приобщи масонската академия Знание и самоусъвършенстване. Присъедини се Обществената академия за наука, изкуство и култура, няколко висши учебни заведения. Трима масони, членуващи в масонската академия, скоро направиха своя обща изложба в тамплиерската Галерия 900. Събра се огромна публика. Това показва, че обединението действително прави силата.

Ние не проповядваме елате при нас, а дайте заедно да бъдем близко до хората и обществото. И да прокламираме идеите, които са в основата и дълговечността на тези организации.

– Работите много тясно с Българския Червен кръст. Сега, в условията на война, какви общи акции имате в помощ на украинските бежанци?

– От много години имаме подписан договор за взаимопомощ с БЧК като ние разбираме помощта от нас към тях. Помагаме колкото можем. По отношение на бежанската вълна от Украйна имаме изключително интензивни взаимоотношения. Първо направихме дарение. Няколко пъти изпратихме микробуси, които вземаха бежанци от румъно-украинската граница. Пътувайки натам носехме помощи – от БЧК и от нас.

– На колко хора помогнахте?

– Освен финансовата помощ, която осигурихме, помогнахме на 30 души бежанци. Част от тях настанихме в наши квартири, на други помогнахме да стигнат до местата за настаняване, които им предоставя Агенцията за бежанците. Все още се грижим за шестима украински бежанци, които повече от месец и половина Орденът издържа по препоръка на Велик Приорат Украйна. Две жени започнаха работа. Имахме идея да настаним децата им в български училища, но се оказа, че могат да учат онлайн по украински програми, което те правят в момента. Опитваме се да им създадем условия да не се чувстват откъснати. Заведохме ги на балет, поканихме ги на приятелска вечеря с тамплиерите. Никой не може да каже колко време ще продължи тази ситуация, но ние сме поели ангажимент към тях и ще го изпълним.

– Част от целия процес на конвергенция между Ордена на рицарите тамплиери и обществото е голямата програма за работа с деца на Велик Приорат България. Провеждате конкурси за детска рисунка и за есе. Какво е участието на учениците тази година?

– Повече от 10 години работим по тази програма. Продължихме дори в пандемията и въпреки нея участниците остават хиляди. Конкурсът за детска рисунка „Рицарят в мен“, който стана международен, и националният конкурс за есе „Рицарска постъпка“ са припознати от МОН и са включени в календара на просветното министерство. Това много ни задължава. Към края сме на сезон 2021/2022. В момента пристигат рисунките на номинираните деца. Но интересното е, че забелязваме бум в конкурса по литература. Имаме два пъти повече есета от миналата година.

– На какви теми пишат децата, какво в техните очи е рицарска постъпка?

– Имаме и есета, и стихотворения. Комисията все още оценява работите, но аз имах възможността да прочета някои от тях. Направи ми впечатление есето на младо момиче. То се възхищава от своя татко, който спасил давещо се куче в придошлите води на родопска река. Това е действителен случай. След спасителната акция бащата се разболял, имал бронхопневмония, но бил щастлив, че е помогнал. Друга история разказва как по-големият батко спасил давещ се човек.

Децата съзират рицарските постъпки в ежедневието и ние им даваме възможност да ги опишат. Най-хубаво е, че това става на български език. И ако в предишни години една част от работите бяха в сферата на фантазията, то сега действителни случки преобладават. Това е и идеята на конкурса – да се опишат наблюдаваните от децата рицарски постъпки в ежедневието.

– Велик Приорат България проведе по традиция и своя Духовен събор. Какво се случи на него?

– За 13-и път в Стара Загора проведохме Духовен събор. В пандемията и съборът, и конференцията бяха онлайн. Сега с отпадането на мерките съборът предизвика огромен интерес. Наложи се да сменяме залата с по-голяма, защото предвидената не побра всички участници. Отбелязахме годишнината от рождението на Методи Кусев, първият митрополит на Стара Загора.

– Какви събития предстоят в живота на тамплиерите в следващите месеци?

– Тази година дойде нещо изненадващо. Освен конвентите които имаме, освен Духовния събор и Научната конференция, голяма част от командериите създадоха свои програми. В тях специално място имат спортните състезания на открито. Децата са зажаднели за това. В Пловдив ще има конкурс по шахмат, в Пазарджик – по карате, в Бургас – по морски многобой.

Но венецът на нашата ангажираност за 2022 г. е през септември. Тогава, след 3-годишно прекъсване Орденът на рицарите тамплиери ще проведе своята международна среща в България. При нас се нарича Магистрален съвет – най-висшият орган на световната организация на рицарите тамплиери от Йерусалим (OSMTH). Това е едно изключително събитие, което много ни задължава, подготовката е в ход.

– Колко делегации се очакват?

– Над 170 делегати от цял свят, ще имаме делегации от Австралия, Япония, Филипините, Северна и Южна Америка, всички европейски държави. За разлика от предишни форуми този ще е с един ден по-дълъг. Имаме много неща да си кажем, искаме да бъдем по-дълго време заедно. Ние като организатори ще покажем на братята и сестрите си от цял свят красотите на София, ще има и екскурзии из страната. Гостите ни ще присъстват на ритуала мачкане на грозде в една от избите, в които си създаваме нашето вино. Ще има среща с военни и интелектуалци. У нас има много хора, които имат желание да се срещнат с елита на тамплиерството в света.

Именно на този форум ще презентираме идеята си за конвергенция между Ордена и обществото, надявайки се че тя ще бъде възприета от OSMTH и всички Велики приорати като задача за работа. Ние даваме идеята, по която да работи целия световен орден.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *