2 април – Международен ден на детската книга

Кога празнуват детските книги? Международният ден на детските книги е точно днес – 2. април и той не е избран случайно…

От 1967 г. насам, на рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, хората от цял свят празнуват Деня на детската книга, вдъхвайки любов към четенето и привличайки вниманието към детската литература.

Авторът е роден 2 април 1805 г. в Одензе. Вълшебството на неговите приказки достига до нас през две столетия.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Първите детски книги, които подаряваме или които са ни били подарени, са толкова важни, защото възпитават у нас не само общочовешки ценности, разлика между добро и зло, справедливо и несправедливо, достойно и недостойно, но и култура на четенето, възможност да се влюбиш в думите и историите.

Те приобщават към един магичен свят – една паралелна реалност, която разкрива съдбите на герои като Пинокио, Малката Кибритопродавачка и още хиляди знайни и незнайни същества. Светът на детската книга е ясно отражение на истинския живот, но сякаш пречупен през огледалото на детството. Макар и често поднесени с наивитет, детските книги подготвят малкия читател за сблъсъка му с живота на възрастния човек и в добрия случай, оказват такова влияние, че градят добрина, човечност, отговорност.

Детските книги имат съзидателна и образователна сила. Може би най-голямото богатство, което можеш да подариш някому е да отвориш прозореца към широкия свят, а книгата прави точно това. Прекрачил веднъж този прозорец (а знаем, че през прозореца идват и Питър Пан и Оле Затвори Очички и Каралсон, който живее на покрива) едва ли нещо може да те спре да полетиш на крилете на своето въображение.

Тук е и голямата разлика с повечето неща от ежедневния ни живот. Книгите ни даряват благото на въображението, а какво по-хубаво от това да можеш да виждаш различни краски, когато другите виждат само черно и бяло?
В богатите цветови гами на детските книги, във вълшебните илюстрации на талантливи художници и думите на умели разказвачи, се влюбваш най-често като малък, благодарение на детските книги – най-важните книги в твоя живот.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *