89% от европейците са били изложени на високи нива на азотен диоксид през 2020 г.

Въпреки подобряването на качеството на въздуха повечето хора в градовете в Европа продължават да живеят при вредни за здравето равнища на замърсяване на въздуха, предаде ДПА.

През 2020 г. 96% от градското население в Европейския съюз е живяло при равнища на замърсеност с вредни частици, надхвърлящи препоръчваните от Световната здравна организация стойности, съобщи днес Европейската агенция за околната среда (ЕАОС).

Общо 89% от хората са били изложени на равнища от азотен диоксид (NO2), надвишаващи определените от СЗО стойности.

Германия се намира в средата на скалата по отношение на фините прахови частици PM2,5, но е начело сред страните от ЕС по средна концентрация на азотен диоксид.

Източник: iStock

Коронавирусната пандемия имаше положителен ефект върху качеството на въздуха – локдауните и други мерки в борбата срещу коронавируса доведоха до временно намаляване на пътното, въздушното движение и международния морски трафик през 2020 г., което на свой ред доведе до намаляване на замърсяващите въздуха емисии, посочва базираната в Копенхаген агенция.

В големите градове във Франция, Италия и Испания нивата на азотен диоксид се понижиха с близо една четвърт, се казва в доклада.

Въпреки забележимия спад в замърсяването на въздуха от пътното движение, нарушенията на европейските норми за качество на въздуха остават често явление в целия Евросъюз.

През септември миналата година СЗО обяви по-строги препоръчителните си ограничения за замърсителите на въздуха.

Стойностите, които организацията смята за допустими за здравето, вече са още по-ниски от препоръчителните стойности на ЕС.

Източник: iStock Photos/Getty Images

ЕАОС наблюдава значително разминаване между настоящите европейски изисквания и научните доказателства за равнищата, при които настъпват вредни последици за здравето.

Най-честото замърсяване, надвишаващо европейските норми, е свързано с озона. Годишните прагове са надхвърлени в 21 от общо 37 анализирани европейски страни, като 15 от тях са от ЕС, отбелязва Франс прес, цитирайки ЕАОС. Като се вземат предвид нормите на СЗО, всички страни в Европа са над годишните граници по отношение на този замърсител.

Според СЗО замърсяването на въздуха причинява преждевременната смърт на 7 милиона души по света, почти толкова, колкото са жертвите на тютюнопушенето и лошото хранене.

В Европа замърсяването на въздуха е най-сериозният екологичен риск за здравето. През 2019 г. замърсяването с фини прахови частици е било причина за преждевременната смърт на 307 000 души в ЕС, отбелязва ЕАОС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *