Красимир Дачев: Договорените с правителството мерки ще имат дългосрочен ефект

В момента, в който започнаха емоционалните рестрикции и санкциите да прекъсват едни дълги търговски връзки, изграждани с годините, проблемите започнаха да се задълбочават. Това каза заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

В резултат на тези непремерени политически действия на европейко ниво веригите на доставки са силно нарушени. „Ще трябва месеци, години да минат, за да се намери алтернативата с най-добра цена, с най-добра скорост и най-малък риск“, смята той.

Бизнесменът посочи, че в момента най-голямото пристанище в света – Ротердам, е напълно затворено за танкери и кораби, тъй като в момента там се разтоварват военни съоръжения и боеприпаси от САЩ за Полша и Украйна. Руските и беларуските товарни превози са спрени в Европа, допълни той.

По думите му бизнесът е усетил настъпващите процеси още през лятото на миналата година, когато цените на металите и на енергоизточниците са започнали да нарастват. Тогава е имало призив и към правителството за вземане на своевременни мерки. „Ние искахме да спрем тези процеси навреме, защото те имат инерционен момент“, заяви Дачев.

Договорените с правителството мерки според него ще имат дългосрочен ефект. Цените на тока за бизнеса за май и юни остават без промяна, а междувременно ще бъдат направени нормативни промени, които ще осигурят запазване им и през следващия ценови период.

Според Дачев, се бъркат политическото говорене на европейските и руските политици по темата за газовите доставки и с икономическата логика. Непредвидимостта е най-страшната последица за бизнеса, заяви Дачев.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *