Никола Минчев: БАН винаги е била духовно средище.

Българската академия на науките /БАН/ винаги е била духовно средище, където се създава българското знание и съществена част от културното и интелектуално богатство на страната ни. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на тържественото събрание на БАН по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Председателят на парламента отбеляза, че мисията на БАН е чрез науката да осигурява просперитет на обществото ни. Като председател на Народното събрание се чувствам лично ангажиран с каузата младите български учени да имат възможност да развиват своя научен потенциал и да се чувстват полезни и  особено уважавани членове на обществото ни, посочи той. По думите му важно е диалогът между двете институции за развитието на българската наука да продължи в дългогодишната традиция на приятелство и партньорство.

Още със своето създаване през 1869 г. като Българско книжовно дружество до днес БАН дава своя принос за материалното и духовно обогатяване на българската нация, каза Никола Минчев. Уверявам Ви, че Вашата всеотдайна работа за развитие на българската наука и издигането на нейния авторитет сред международната научна общност се оценява високо, допълни той.

Председателят на парламента отбеляза, че БАН и Народното събрание са тясно свързани, защото много са учените, които са били влиятелни политици или депутати в различни състави на Народното събрание. Той посочи първия председател на Българското книжовно дружество Марин Дринов, който като съветник на княз Дондуков участва в изработването на проект за Търновската конституция, първия заместник-председател на дружеството Васил Друмев, депутат в три Народни събрания и Иван Евстратиев Гешов, председател на Академията, но също председател на 11-то и 15-то Обикновено народно събрание, депутат в две Велики народни събрания.

Приветствам заявеното преди няколко дни намерение от Българската академия на науките, Министерство на образованието и науката и Министерство на иновациите и растежа да работят заедно чрез „наука за бизнес“, каза Никола Минчев. Приносът на академичната общност за развитието на българския бизнес и неговата конкурентоспособност на международно ниво е незаменим, допълни той. Председателят на парламента пожела на академичната общност успехи в научната и изследователска дейност, удовлетворение от постигнатото и нестихващо желание за откриването на нови научни хоризонти.

Заместник-председателят на БАН Стефан Хаджитодоров заяви, че когато един народ обявява Деня на писмеността за свой всенароден празник, това показва мястото на духовността и нейното значение в градацията на ценности за този народ и тази държава. По думите му 24 май е най-светлият, най-обединяващият и безспорен празник в България. Писмеността, създадена от светите Кирил и Методий, изгражда онзи мост през времето, по който българският народ преминава, за да го има и сега след много векове, допълни той.

На тържественото събрание академична лекция за празника изнесе акад. Владимир Зарев.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев връчи наградите за млади учени до 35 години „Проф. Марин Дринов“ и наградите за най-млади учени до 30 години „Иван Евстратиев Гешов“ за 2021 г.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *