Балканско жури с високи оценки за МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ в Лом

Болницата показа най-успешно лечение на Ковид и е финалист за Balkan Medical Awards 2022
 

Една от най-старите болници у нас и на Балканите – „Св. Николай Чудотворец“ в Лом, показа най-успешно лечение на Ковид през изминалите две години и заслужено получи високите оценки на журито на  седмото издание на Balkan Medical Awards 2022,  отчитат организаторите от  VIP COMMUNICATION..

Събитието ще отличи хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта.  Церемонията ще се състои на 17  юни 2022 г.в 5-звездния хотел Санкт Петербург в Пловдив.
В ситуацията на пандемия, болницата трайно установи стратегическото си значение не само за Област Монтана, но и за съседните области.
Още в първото тримесечие на 2020 г. лечебното заведение се сблъска с предизвикателството COVID-19, като Община Лом се оказа огнище на заразата, от тук тръгнаха първите случаи на коронавирусная инфекция. През периода на задълбочаваща се криза, при приема на пациенти с коронавирусна инфекция, лечебното заведение успешно реорганизира процесите при хоспитализиране, като трансформира легла за прием, диагностика и лечение, макар това да постави медицинските специалисти пред нелеки условия за работа и огромно напрежение.
През  2020 и 2021 г. Отделението по трансфузионна хематология, което е с най – високо  трето ниво на компетентност, развиваше Кампания за извличане на
реконвалесцентна плазма от преболедували коронавирус лица.

Неведнъж болницата е получавала обществено признание за грижите към пациента – в началото на юли 2021 г., екипът в Отделението по анестезиология и интензивно лечение
получи грамота от министъра на здравеопазването.
Повод бяха проявените от екипа професионализъм, отговорност и всеотдайност при положените грижи за пациент, за когото битката с COVID-19  продължи критичните четири месеца. През октомври м.г. анестезиологът д-р Чавдар Антонов, началник на Отделение по анестезиология и интензивно лечение бе отличен с наградата „Лекар на годината“ 2021 за Област Монтана.

Лечебното заведение разполага с обновена материална база, модерна апаратура и оборудване, допринасящи за постигането на европейски стандарти в обслужването.
Това е възможно благодарение на усилена работа от страна на екипа по привличане и създаване на дългосрочни взаимоотношения с партньори и дарители.
Създадена на 1 юни 1879 г. Многопрофилната болница е лечебно заведение за болнична – стационарна помощ, което осъществява дейности по диагностика, лечение и рехабилитация на болни, наблюдение на бременни жени и оказване на родилна помощ, наблюдение на хронично болни и застрашени от заболяване лица, профилактика на болести и ранно откриване на заболявания, мерки за укрепване и опазване на здравето, диспансеризация.

На територията функционират 11 стационарни отделения, изцяло обновен и модернизиран Операционен блок, Диагностичен блок с 4 отделения, две лаборатории, болнична аптека, център по клинични проучвания и ТЕЛК.
Лечебната дейност и здравните грижи се осъществяват от 46 лекари, 237 специалисти по здравни грижи, 1 психолог, 4 кинезитерапевти. Разполага с 267 легла в различните отделения.
Ежегодно МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” отпуска стипендии за подпомагане на обучението на медицински специалисти в различни области, срещу договор за работа след завършване на образованието. Това са част от мерките, които ръководството на болницата прилага за справяне с липсата на кадри в системата на здравеопазването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *