Все повече купувачи търсят имот в Гърция

Според пазарен доклад, публикуван тази седмица от Engel & Völkers Greece, гръцкият пазар на недвижими имоти постепенно се възстановява и има голямо търсене на първокласните имоти на развиващата се Атинска Ривиера.

Резултатите от проучването показват „значително увеличение“ на покупките на имоти в Гърция от средата на 2021 г. В същото време запознати на пазара очакват цифрите дори да се утроят в сравнение с 2019 и 2020 г.

Въпреки пандемията на Covid, геополитическата нестабилност и икономическите предизвикателства, гръцкият пазар на имоти показва признаци на възстановяване. Това се дължи до голяма степен на силния туристически сектор в Гърция, който създава търсене и на ново строителство.

В същото време анализаторите от Engel & Völkers посочват, че като цяло по-ниският процент на продажбите на имоти и чувството за сигурност в Гърция са ключови предимства. Те поддържат висок интерес както към гръцките, така и към чуждестранните купувачи, които сега виждат Гърция като първокласна възможност за печалба.

„Гърция има предимството на по-ниските цени на имотите. Дори в райони, които се считат за по-скъпи, като Атинската Ривиера или популярните гръцки острови, цените са очевидно по-ниски в сравнение с други европейски дестинации, които са на преден план“, се казва в доклада.
 

istock
istock

 

Други ключови фактори, допринасящи за възобновяването на интереса към гръцкия пазар са:

Изпълнение на големи инфраструктурни проекти по крайбрежието и в цяла Атика, включително проекти за транспорт и метро;

Нарастващ интерес към райони в близост до морето;

Все повече и повече гърци обмислят да продадат домовете си;

Банковото финансиране стана по-лесно и се засили през втората половина на 2021 г.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *