Глобиха кмет заради домашна бира

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев е глобен от агенция “Митници” заради 37 бутилки домашна бира, които произвел, и които били предназначени за лично ползване. Градоначалникът обаче твърди, че няма основание за глобата и смята да си търси правата в съда, обясниха от общината пред Kmeta.bg. В директивата на ЕС ясно е казано, че продукти за домашна употреба, които не са високоалкохолни, не се облагат с акциз. Кметът не е предоставил документ за собственост на бутилките, поискан от агенция “Митници”.

Оттам обясняват, че производството на бира подлежи на акциз, за разлика от виното. Това означава, че никой няма право да произведе дори и една чаша от пенливата течност. След проверката кметът е пуснал заявление за регистрация на независима малка пивоварна, но официалният отговор гласял, че няма право.

Неделчо Неделчев първи напуска партията на Слави Трифонов

Припомняме, че миналата година Неделчо Неделчев стана първият, напуснал партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”. Кметът на шуменското село заяви в социалните мрежи, че очакванията му са били излъгани и е решил да напусне единствената партия, в която е участвал – заради “обидното отношение на ръководството към редовите членове и опитите на формацията да заобиколи Изборния закон, въпреки гръмко прокламираните принципи за прозрачност и законност”.

Основното му обвинение към ИТН бе, че партията на шоумена е “изменила на твърдо заявените си позиции, че няма да работи със статуквото и с хора от статуквото”. Според него понятието статукво е разтегливо понятие и въпреки първоначалните намерения, в ИТН имало хора от статуквото от ГЕРБ, ДПС и БСП. Неделчев обвинява ръководството на ИТН и в това, че не зачита собствените си членове и гледа на тях като на публика, която трябва само да ръкопляска, но няма право на глас и на мнение.

Кметът на Мадара беше шести в депутатската листа на ИТН и единствен от всички кандидати направи преференциална кампания в последните дни преди вота, но имаше неприятности заради това още преди изборите.

“Ръководството на ИТН даде да се разбере, че на кандидатите не е разрешено да работят за преференции. По този начин партията се опита да заобиколи Изборния кодекс, в който изрично е посочена възможност за преференциален вот”, заяви тогава кметът на Мадара и допълни, че никъде в България кандидатите на партията не са правили кампания за използване на преференциите.

Референдум за отделяне от Шумен

На местен референдум през есента на миналата година пък жителите на Мадара решаваха дали да се отделят от община Шумен и да преминат към по-малката община Каспичан. Малко над 900 жители можеха сами да решат бъдещето на популярното село, където се намира глобалният символ на България – Мадарският конник. 286 от тях бяха в полза на Шумен срещу 93 за Каспичан. Така селото си остана към община Шумен.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *