Интелигентните сгради като жив организъм

Бизнесът у нас все повече мисли за енергийна ефективност. Това донякъде е породено от факта, че с течение на времето цените на енергийните ресурси стават все по-високи. Хората вече са запознати с необходимостта от подобни решения, трябва само да се повиши квалификацията им колко струва определена услуга и колко усилия се влагат в нея. Това коментираха Любомир Иванов, продуктов и маркетинг специалист в ABB, и Борислав Златков, Rising-BMS, в подкаста UpDate с водещ Елена Кирилова.

Гостите обясниха как работят системите за сградна автоматизация.

„Чрез системата за енергиен мениджмънт можем да видим как се разпределя потреблението на енергия, да се види къде са слабите звена и да се оптимизират. Вторият момент е изграждането на BMS система – нейната роля е да автоматизира всичко“, посочи Иванов.

По думите на Златков „единственият начин да влияем на потреблението на дадена сграда, е автоматизацията“.

„Идеята на автоматизацията и на „умните“ системи е да постигнат максимален контрол, като се стремят разходът на енергия за това да бъде минимален“.

Системите за всяка отделна сграда се програмират по различен начин, а най-подходящи са сградите от над две хиляди квадратни метра, стана ясно още от разговора. Гостите уточниха, че индустрията силно засяга автоматизацията.

„В индустрията автоматизацията е основна и водеща дисциплина“ .

Според тях обаче „индустрията е готова да плаща за подобна услуга, защото тя трябва да произведе стойност“. При офисите и жилищните сгради обикновено инвеститорите имат бюджет, който трябва „да натискат само надолу“, отбеляза Златков.

„Ако говорим за индустрията – нещата стоят по един начин, ако говорим за офис сгради или хотели – нещата стоят на ръба с трагичното“.

Експертите коментираха и бъдещето на сектора.

„Всичко отива към облачни решения. Това дава страшно много предимства, защото – например, така няма никаква загуба на данни със сигурност“, заяви Иванов.

Златков изрази надежди, че системите за автоматизация и BMS системите ще станат държавен приоритет.

„Трудът на всички колеги трябва да започне да се заплаща адекватно. Ниското заплащане идва от неразбирането на тематиката“, добави той.

Целия разговор слушайте в подкаста.

Всички гости на подкаста UpDate може да слушате тук

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *