Как един скандален съдебен процес качи Карибския пират отново на борда

Няма да е преувеличено да се предположи след всичко станало, че кариерата на Джони Деп ще бъде просто прекрасна, пише „Метро“ в свой анализ по темата.

Миналата седмица станахме свидетели на приключването на съдебния процес между актьора и бившата му съпруга Амбър Хърд, след като актьорът от „Карибски пирати“ съди Амбър за клевета. Това се случи след публикация във „Вашингтон пост“ от 2018 г., в която Амбър пише за опита си с домашно насилие. Въпреки че в статията не се споменава името на Джони, неговият правен екип твърди, че тя предполага, че той е упражнявал физическо насилие по време на брака им – нещо, което той отрича.

Поради самото естество на делото за клевета Джони смята, че статията във ВП е навредила на репутацията му до такава степен, че е увредила кариерата му и потенциала му за доходи. Амбър също заведе дело. И двамата твърдят, че са загубили договори и доходи, като Джони заявява пред съда, че е загубил „почти всичко“.

След тридневно обсъждане съдебните заседатели се произнесоха в полза на Джони, присъждайки му щедро обезщетение, и въпреки че съдебните заседатели установиха, че Джони е оклеветил Хърд с едно изявление на адвоката си, с бързина, която със сигурност не сме очаквали, актьорът беше издигнат до обществен герой номер едно.

Бих стигнала дотам да кажа, че независимо дали е правилно или не, хората никога не са се интересували повече от стария любим Джони Деп.

Сега, преди да сте нахлули в двора ми с вдигнати вили, това не е статия, подкрепяща Джони или Амбър. Това е просто изказване на някои наблюдения от изминалата седмица.

Защото независимо дали подкрепяте отбора на Амбър или на Джони – въпреки че това е доста отвратителен процес за доста отвратителни обвинения в домашно насилие, обществото определено взе страна – ефектът, който това оказа върху общественото и професионалното възприятие на Джони, наистина е нещо, което трябва да се види.

По време на шестседмичния съдебен процес, в който показания даваха както Джони, така и Амбър, е достатъчно да скролнете TikTok за две минути, за да схванете, че общественото мнение е доста положително към актьора, а постовете на всеки, който е свързан със случая, и от двете страни, са залети с тагове #JusticeForJohnnyDepp (справедливост за Джони Деп).

Ясно е, че фенската му маса е както лоялна, така и многобройна. Толкова силна, че хаштагът в TikTok в подкрепа на Джони беше гледан повече от 19 милиарда пъти по време на процеса.

Нека бъде урок за всички нас, че способността на една фенбаза да се мобилизира социално, явно има значение за холивудската кариера, защото, за късмет на Джони, бъдещето му никога не е изглеждало по-светло.

В момента не изглежда кариерата на Амбър да процъфтява на същите висоти след тази присъда, на фона на твърденията, че и без това ограниченото ѝ участие в „Аквамен 2“ е било почти изтрито от снимките, след като петиция за нейното отстраняване е била подписана от над 4 милиона души.

Макар да ми се струва, че тя има шанс да бъде по-скоро активист, Джони изглежда засега смята да се върне към холивудската суета. Едва ли ще се усамоти – веднага след като бяха прочетени заключителните аргументи в САЩ, Джони се появи на сцената с Джеф Бек във Великобритания, а тълпи скандираха името му. Бившата му 30-годишна приятелка Кейт Мос дори беше в публиката, след като свидетелства в полза на бившия си приятел по време на процеса. Той намери подкрепа и в лицето на известни личности, сред които Шарън Озбърн и Наоми Кембъл, което е много важно в очите на обществото.

Още преди да бъде прочетена присъдата, по време на процеса пред портите на съда в продължение на седмици лагеруваха тълпи от трескави фенове, които чакаха да зърнат актьора, държейки плакати с лозунги на обожание, сякаш ставаше дума за концерт на „One Direction“.

Търсенето на „Sauvage“, парфюма на Dior, на който Джони е лице, се покачи с 50%, като хората се надпреварват да миришат като звездата.

На Джони му бяха необходими около 43 секунди, за да събере милиони последователи в TikTok, след като се присъедини към сайта тази седмица. Той очевидно познава аудиторията си и я използва абсолютно в своя полза.

И макар че може да бе заменен във филмите за „Фантастични животни“, а кариерата му като Джак Спароу в „Карибски пирати“ да е на дъното на морето в шкафчето на пиратския капитан Дейви Джоунс, не мога да си представя, че ще мине много време, преди да видим Джони отново на екраните си.

Всъщност тази седмица актьорът сподели в социалните мрежи закачлив пост със загадъчен надпис: „Скоро“.

Няма значение какво означава това, фактът, че актьорът прибягва до подаване на този предизвикваш любопитство морков за това, което предстои, показва, че дори той знае, че сега това е неговият „момент“.

Без значение откъде ще го погледнете, това не е нищо друго освен нещо забележително, като се има предвид, че само преди седмици съдът изслушваше неприятни спорове между Джони и Амбър, в които фурор направиха текстови съобщения, изпратени от Джони и прочетени в съда, че иска да прави секс с трупа на бившата си съпруга.

Наречете ме скептик, но наистина не очаквах Джони да изхвърчи нагоре толкова бързо. Изглежда, че никога не трябва да подценяваш силата на фенските бази, като и на пиара. /БГНЕС

–––––––––––––

Мел Евънс, „Метро“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *