Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Парламентът прие на първо четене актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година, внесена от Министерския съвет. „За“ бяха 130 народни представители, 70  – „против“ и 29 се въздържаха, съобщава БТА.

Не бе прието предложението на „Продължаваме Промяната“ срокът за внасяне на предложения между двете четения на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на НЗОК да бъде съкратен на пет от стандартните седем дни.

Който гласува против съкращаването на сроковете, гласува против това пенсионерите да си получат пенсиите от 1 юли, трябва да сте наясно с това, обясни социалният министър Георги Гьоков защо срокът трябва да бъде намален.

Предвижда се ръст на здравноосигурителните приходи в общ размер на 111 800 000 лв. от трансфери за здравното осигуряване. Увеличението на приходите от здравноосигурителни вноски се дължи на нарастването на приходите от здравноосигурителни вноски за лицата, упражнили правото си на пенсия заради очаквания ръст на размерите на получаваните от тях пенсии, пише вносителят.

Заложени са средства за шест месеца в размер на 118 500 000 лв. за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на персонала на изпълнителите на болнична медицинска помощ за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест по Закона за здравето.

Парите се изплащат за сметка на трансфер от държавния бюджет, е записано в законопроекта. Тъй като действието на чл. 5 от Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. е ограничено със срока на извънредна епидемична обстановка и изтича след нейното отменяне, считано от 1 април 2022 г., отпада и основанието за изплащане на допълнителните възнаграждения на болничния персонал, в резултат на което очакваните икономии са в размер на 46 245 000 лв., се посочва още в него. Така нетното увеличение на приходи и трансфери е в размер на 65 555 000 лв.

Необходимите допълнителни средства за разходи за персонал са в размер на 4 млн. лв. за 6-месечен период от юли до декември 2022 г. Средствата включват възнаграждения за заплати и осигурителни вноски за сметка на работодателя.

Предвиждат се 2 300 000 лв. за издръжка на административни дейности, свързани с процесите на договаряне, отпускане, заплащане, предоставяне и контрол на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания.

За други здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, вкл. и за поставянето на ваксини срещу COVID-19, се предвиждат 10 млн. лв.

По статията работи: Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *