Различното лице на акордеона разкрива „Motion Trio“

22-рото издание на Европейския музикален фестивал предлага на столичната публика да открие едно различно лице на инструмента акордеон, който мнозина вероятно свързват преди всичко с фолклорната музика. На 2 юни в зала 11 на НДК от 19,30 ч. ще гостува „Motion Trio“ от Полша – трима виртуозни акордеонисти, представящи огромния потенциал на този инструмент, научи ДУМА от Ирена Данкова.

Оригиналният ансамбъл е основан през 1996 г. от Януш Войтарович, ръководител на групата и основен композитор. Другите участници са Павел Баранек и Марчин Галажин. Те са не само класически образовани акордеонисти, но и творци, които успешно адаптират за състава музика от различни епохи и стилове и създават нови произведения. Повече от 25 години триото популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни. Ансамбълът получава Голямата награда на Международния конкурс за съвременна камерна музика „Кшищоф Пендерецки“ в Краков през 2000 г. и свири на престижни международни сцени. През 2011 г. музикантите са удостоени с „Honoris Gratia“ от кмета на Краков за принос към културата на града. „Motion Trio“ свири на концертни акордеони „Pigini Super Sirius Bayan“.

Гостуването на „Motion Trio“ у нас се реализира в партньорство с Полския институт в София. Програмата на 2 юни, озаглавена „От Шопен до Максимюк“, е съставена от творби на известни полски композитори, аранжирани за триото от самите изпълнители. „Част от пиесите са обичаен избор, а други са резултат от моето собствено изследване“, споделя Януш Войтарович. Някои от тях са предложени на триото за транскрипция от самите композитори – като „Орава“ от Войчех Килар, „Шакона“ и „Три пиеси в стар стил“ от Кшищоф Пендерецки. В основата на събитието е пиесата на Йежи Максимюк от 2021 г. „When Dreams Burn“, посветена на ансамбъла.

На 3 юни в НМА „Проф. П. Владигеров“, зала 48, от 10,30 ч. ще се проведе майсторски клас с музикантите от „Motion Trio“. Те ще работят с млади акордеонисти от Музикалната академия и НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен.

„Европейски музикален фестивал 2022“, организиран от „Кантус фирмус“, е под патронажа на кмета на София и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, НФ „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития.

22-рото издание на Европейския музикален фестивал се провежда от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата вземат участие над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. са световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти. С нови проекти се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др. Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В. А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини се отбелязват във форума. Няколко събития от програмата са посветени на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *