Безплатно образование по медицина и осигурена работа – и пак няма желаещи

Недостигът на здравни кадри не е от сега. Всички сме наясно, че до няколко години няма да има кой да лекува хората, или това ще се случва срещу много пари. Макар и тромави, налице са първите заченки на държавна политика за осигуряване на нови кадри.

53 болници вече имат възможността да сключват договори със студенти. Държавата ще плаща образованието им, а щом завършат, висшистите ще имат ангажимент да работят в лечебните заведения. Това става възможно след като МС одобри списъка от работодатели на МОН, които ще могат да участват в тази държавна политика. Желаещи обаче…почти няма.

Единици са заявилите желание да стажуват в дадена болница по време на следването си, а след завършването да останат там на работа няколко години. За онези от тях, които са държавна поръчка, разходите за следване им се поемат на 100%. Останалите, които са платено обучение, ще доплащат за обучението си такса в размер на тази, която е определена за обучение “държавна поръчка” в конкретната специалност.

Това би било голямо облекчение специално за студентите по медицина, защото таксите за платено от миналата година нараснаха значително и са около 10 000 лв. Така реално чрез тази държавна политика те ще имат възможността да намалят разходите си за висше образование и да заплащат държавната такса, която в различните медицински университети варива между 1000 – 1200 лв.

Хиляди пенсионери поддържат общинските болници

Недостигът във въпросните 53 болници надхвърля 600 души. В цялата страна кадровият дефицит се задълбочава с годините, особено в малките и отдалечени населени места. Масово в общинските болници работят пенсионери и това спасява лечебните заведения от липсата на персонал и затваряне.

От години Сдружението на общинските болници се опитва да сигнализира, че в лечебните заведения в страната не постъпват млади лекари. Според специалистите системата на специализация в България е крайно неадекватна спрямо ситуацията, в която се намираме. Така е устроена наредбата, че младите лекари нямат стимул да идват в общинските болници, защото не могат да придобият специалност в тях. Те трябва да са в университетска или областна болница, откъсват се за дълго време от родното си място и след това въобще не искат да се върнат.

Наша справка показа, че около 6500 са работещите в държавните болници, навършили пенсионна възраст, като в броя им не се включват работещите в психиатричните лечебни заведения.

Работодателите

Работодателите в списъка, одобрен от Министерски съвет, са предложени от седем министри – на икономиката и индустрията, на здравеопазването, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, на транспорта и съобщенията и на околната среда и водите. Останалите министерства, освен здравното, са включили в предложенията си частни и държавни дружества от цялата страна.

Работодателите са заявили необходимост от 1416 студенти. Търсени са специалностите “Компютърни системи и технологии”, “Транспортна техника и технологии”, “Машинно инженерство”, “Биотехнологии”, “Металургия”, “Електротехника”, “Железопътна техника”, “Хидростроителство”, “Агрономство”, “Геодезия”, “Електротехника”, “Машиностроене”, “Водоснабдяване и канализация”, “Зооинженерство” и др.

от Нина Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *