Музика, театър, кино и книги предлага вторият Фестивал на изкуствата в Копривщица

Александрина Пендачанска, Хилда Казасян и Найо Тицин са съученици от музикалното училище „Любомир Пипков“ и са приятели от деца. Освен множеството щуротии, които са вършили заедно в детството и младостта си, сега за втора поредна година тримата създават нещо хубаво и мащабно – Фестивал на изкуствата в Копривщица.

 

От 19 до 24 юли 2022 г. възрожденският град ще се превърне в център за изкуство, а откритата сцена в центъра на града, залата на Народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ и залата на музей „Първо класно училище“ ще приютят многобройните събития на Фестивал на изкуствата – Копривщица 2022.

„Копривщица заслужава да бъде един от културните центрове на България. Радваме се, че с работата си по Фестивала допринасяме това да се случи“, заявява оперната прима Александрина Пендачанска.

„Много сме щастливи, че с заедно с безценната помощ на община Копривщица имаме възможността да ви поканим на второто издание на фестивала“, добавя Хилда Казасян. „Обещаваме ви с тези пет наситени с качествено изкуство дни да направим лятото ви различно.“

 

 

Музика

 

Официалното откриване на събитието е на 19 юли в 19.00 ч. с концерт на Белослава, с който певицата ще отпразнува 22 години на сцената. С нея ще свирят и именитите джаз музиканти Живко Петров, Антони Рикев, Димитър Семов и Росен Захариев.

Същата вечер (19 юли) от 21.30 ч. Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще отпразнуват с концерт рождения ден на Иван Лечев. Обичаните музиканти за първи път ще свирят на сцената в Копривщица.

 

Музика, театър, кино и книги предлага вторият Фестивал на изкуствата в Копривщица

© Плакат на фестивала

 

Една от основните цели на организаторите на фестивала е да се предлагат на публиката премиерни произведения на български творци. Такъв е случаят с новата композиция на Христо Йоцов за кларнет, кавал и оркестър, чиято премиера ще се състои на 20 юли от 19.00 ч. в изпълнение на Теодосий Спасов (кавал), Борислав Йоцов (кларнет) и Плевенска филхармония. В програмата на концерта „Спасов VS Йоцов“ е включен и концертът за кларнет и кавал на Теодосий Спасов, в който по оригинален начин се преплита звученето на фолклорна и класическа музика.

 

На 21 юли от 19.00 ч. големият български цигулар Веско Ешкенази ще изнесе концерта „В света на музиката“ с участието на виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и Плевенската филхармония. В програмата е наблегнато на иновативното звучене на цигулка, акордеон и симфоничен оркестър в съвременна интерпретация на класически произведения като Токата и Фуга от Й. С. Бах, на смесването на музикалните жанрове, както и на забележителната виртуозност на двамата инструменталисти.

 

На 22 юли от 21.00 ч. любимката на българската публика, джаз певицата Хилда Казасян, заедно с Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов, Теодосий Спасов, Васил Петров, Христо Йоцов и Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов ще представят мултимедийния концерт-спектакъл „Световното кино в музика“. В програмата са включени песни и музикални откъси от шедьоври на световното кино, преплитащи в едно цялостно преживяване киноизкуството и музиката.

 

Последната вечер на фестивала (23 юли) е посветена на 30-годишнината от създаването на група „Акага“. Музикантите от групата са подготвили специални изненади за публиката.

 

Театър

 

В тазгодишното издание на „Фестивал на изкуствата – Копривщица“ за първи път ще бъдат показани две театрални представления, съсредоточени около темата за позиционирането на жената в съвременното общество.

 

На 20 юли от 21.30 ч. публиката ще се наслади на пиесата „На живо“ на Яна Борисова. Постановката е на Димитър Коцев-Шошо, с участието на Александра Сърчаджиева. „На живо“ получи награда „Аскеер 2022“ за най-добър моноспектакъл на годината.

 

На следващия ден – 21 юли, от 21.30 ч. ще се играе постановката „Една българка“ на Десислава Шпатова. В пиесата именитата българска актриса Снежина Петрова интерпретира по модерен начин класическия текст на Иван Вазов.

 

 

Снежина Петрова в "Една българка"

© Архив на постановката

Снежина Петрова в „Една българка“

 

 

Литература

 

На 23 юли в Старото училище от 17.00 ч. Светлозар Желев ще представи „Любовта за напреднали“, сборник с текстове поезия и проза на 88 съвременни български поети и писатели, разделени в 2 книжни тела – „мъжки“ и „женски“ екземпляр, на близо 800 страници.

 

Сборникът представлява едно любовно пътешествие от Иван Теофилов и Борис Христов, през Деян Енев, Алек Попов и Георги Господинов, до Стефан Иванов и Иван Ланджев, и от Здравка Евтимова и Теодора Димова, през Елена Алексиева и Капка Касабова, до Рене Карабаш и Яна Букова.

 

Същия ден от 18.30 ч. директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров ще представи своята книга с разкази „Полъх от ангели“.

 

Кино

 

Всеки ден по време на фестивала от 16.00 ч. и от 17.00 ч. в Старото читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ ще се прожектират документални филми за изкуство от програмата на филмовия фестивал Master of Art 2022.

 

Програмата

 

19 юли 2022 г. (ВТОРНИК)
ОТКРИТА СЦЕНА

 

19.00 ч.
БЕЛОСЛАВА

 

21.30 ч.
СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ & ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ

 

20 юли 2022 г. (СРЯДА)
ОТКРИТА СЦЕНА

 

19.00 ч.
ТЕОДОСИ СПАСОВ с Плевенската филхармония

 

21.30 ч.
АЛЕКСАНДРА СЪРЧАДЖИЕВА – НА ЖИВО – моноспектакъл

 

21 юли 2022 г. (ЧЕТВЪРТЪК)
ОТКРИТА СЦЕНА

 

19.00 ч.
ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ с Плевенската филхармония

 

21.30 ч.
СНЕЖИНА ПЕТРОВА – ЕДНА БЪЛГАРКА – моноспектакъл

 

22 юли 2022 г. (ПЕТЪК)
ОТКРИТА СЦЕНА

 

21.00 ч.
ХИЛДА КАЗАСЯН – „Светът на киното в музика“

 

23 юли 2022 г. (СЪБОТА)
ОТКРИТА СЦЕНА

 

21.00 ч.
АКАГА И СЪУЧЕНИЦИ – Концерт, посветен на 30-годишнината от създаването на група АКАГА

 

Пълната програма и актуална информация за събитията може да следите на страницата на фестивала във „Фейсбук“. Билети за фестивала може да бъдат закупени онлайн от „Евентим„, в туристическия център в Копривщица и в дните на фестивала на място.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *