Продажбите на жилища в Дубай растат, но големите домове поскъпват по-умерено

Продажбите на жилища в Дубай са се увеличили с 42% през юни, въпреки че ръстът на цените на някои по-големи еднофамилни къщи се е забавил, съобщава консултантската компания ValuStrat.

Цените на вилите са се повишили с месечен темп от 1,7% през юни, което е спад спрямо средното равнище от 2,3% на месец миналата година. Все пак на годишна база повишението е с 32,2%, сочат данните на консултантската компания.

Вилите са съставлявали под 20% от предлагането на жилища в града и са се оказали популярни след пандемията, тъй като хората са търсели повече площи. В същото време цените на апартаментите, които съставляват по-голямата част от предлагането на жилища в Дубай, са нараснали с под 1% през юни, сочат данните на ValuStrat.

Имотният пазар в Дубай се възстановява от седемгодишния спад, подкрепен от фактори като увеличаването на руските купувачи, които искат да запазят богатството си. Умелото управление на пандемията от града също е помогнало за заздравяването на пазара, ключов сектор за бизнес центъра в Близкия изток.

Възстановяването е подкрепено от по-доброто представяне на икономиката, стимулирано от високите цени на петрола, съобщи Fitch Ratings в доклад от четвъртък. „Секторът се възползва допълнително от притока на квалифицирани служители и богати хора от Русия до ОАЕ заради относителната лекота за получаване на визи за ОАЕ за руски граждани“, допълва рейтинговата агенция.

Общият обем на продадените жилища е нараснал с 41,6% спрямо май и е с 38 на сто над нивото от същия период на миналата година, показват данните на ValuStrat. 29 сделки са били оценени на над 30 млн. дирхама (8,2 млн. долара) само през юни, а една вила на изкуствения остров Палм Джумейра е намерила купувач за над 126 млн. дирхама, сочат данните на компанията.

Палм Джумейра, който е популярен сред богатите руснаци, също регистрира двуцифрен годишен ръст на цените на апартаментите. Бурж Халифа, най-високата сграда в света, е продължила да отчита силен ръст на цените, пише ValuStrat.

Имоти, построени от Emaar Properties, базираната в Дубай строителна компания зад Burj Khalifa, и от Damac Properties, оглавяват класациите по продажби в града, сочи докладът.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *