Фотоси и документи, свързани с дейността на български медии зад граница, са представени в изложба

Фотоси и документи, свързани със създаването и развитието на български медии зад граница, са представени в изложбата „Българските медии по света“, която беше открита в Народното събрание. Инициативата е на председателя на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева и се реализира съвместно с Българската телеграфна агенция (БТА).

В експозицията са показани 80 снимки и архивни материали, свързани с дейността на българските медии по света. Сред тях са броеве на първата българска медия в Австрия – списание „Виена“, на единствената българска медия в Хърватия – списание „Родна реч“, на единственото детско двуезично печатно издание „Фарче“ от Сърбия, както и брой 1580 на вестник „Роден край“ от Одеса, издаден точно преди началото на войната в Украйна.

Председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева отбеляза, че изложбата „Българските медии по света“ цели да популяризира сред народните представители изключително достойното усилие – възрожденско, истинско и вдъхновяващо, което полагат българските медии извън страната ни. Тя подчерта, че през последните шест месеца Комисията по политиките за българите извън страната е положила усилия в нейно лице българските общности да имат истински партньор. Антоанета Цонева посочи, че по предложение на народните представители от комисията в бюджета на Министерството на външните работи за 2022 г. са предвидени средства за програма, която подпомага дейността на българските медии зад граница.

Българските медии по света, за които знаем в БТА, през юни 2022 г. са 45 в 22 държави – на всички континенти, освен Африка и Антарктида, отбеляза на откриването на експозицията генералният директор на агенцията Кирил Вълчев. Най-старата от тях е на половин век, а най-младата – на година, уточни той и добави, че всички те са доказали своето присъствие и своето значение, където и да се намират по света. Световните срещи на българските медии, организирани от БТА, са повод представители на тези медии да се събират на едно място веднъж годишно от 2005 г. досега, подчерта Кирил Вълчев.

Фотоси и документи, свързани с дейността на български медии зад граница, са представени в изложба, организирана от Комисията по политиките за българите извън страната и Българската телеграфна агенция

На откриването на изложбата присъстваха народни представители, журналисти и представители на български медии от Австрия, Канада, САЩ, Украйна, Чехия и Швейцария.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *