Британците се връщат към парите в брой заради инфлацията

Много хора се отказват от онлайн разплащанията и се връщат към парите в брой, за да поддържат по-строг контрол върху разходите си, на фона на ускоряващата се инфлация, според ново проучване на британските пощенски служби, цитирано от BBC.

Британските пощи са обработили тегления в брой на стойност 801 милиона паунда (951 млн. евро) през юли, което е най-високата стойност за последните пет години и с над най-много от началото на записите преди пет години и с над 20% повече, в сравнение със същия период на миналата година

„Хората буквално броят стотинките, докато се борят с растящите цени“, казва председателят на Cash Action Group Натали Сийни, която е един от авторите на проучване, посветено на достъпа до парични средства.

В момента цените във Великобритания се покачват с най-бързите темпове за последните 40 години. Увеличаването на разходите за живот оказва натиск върху семейните бюджети на британците.

Общо 3.32 милиарда паунда в брой са били депозирани и изтеглени на гишетата на пощенските служби през юли, което е със 100 милиона повече, отколкото през юни.

Личните тегления на пари в брой са се увеличили с почти 8% на месечна и над 20% на годишна база.

Това е едва втория път в историята, когато личните тегления в брой надхвърлят 800 милиона паунда на месец. Последният такъв случай е от декември 2021 г.

Ръстът донякъде се дължи и на увеличаващия се брой на британците, които избират да останат в страната по време на летните си отпуски. Друго проучване на пощенската служба показва, че 71% от британците, които планират да отидат на почивка в Обединеното кралство тази година, възнамеряват да изтегрят пари в брой, преди да заминат.

Депозитите в брой също се увеличават, според изследването на британските пощи.

Физическите лица са депозирали 1.35 млрд. паунда (1.6 млрд. евро) в брой през юли, което е с 2% повече на месечна база, докато паричните депозити за бизнеса възлизат на общо 1.13 млрд. паунда (1.34 млрд. евро), което е с 1.9% повече от предходния месец.

Натали Сийни коментира пред BBC, че е лесно да се види защо използването на пари в брой нараства, като се имат предвид увеличаващите се разходи за живот.

„Паричните средства в брой намаляват в продължение на повече от десетилетие. Пандемията ускори този процес, но сега те отново започват да растат и това със сигурност се дължи на кризата с разходите за живот“, смята тя.

По думите ѝ плащанията в брой помагат на хората да планират по-добре своите бюджети, защото при плащанията с карта е по-лесно да харчите пари, които нямате, увеличавайки размера на задълженията си.

Междувременно, все повече банки затварят физическите си клонове, което увеличава нуждата от пощенски служби и споделени банкови услуги, които да позволят на хората да получат парите, от които се нуждаят. Това важи в най-голяма степен за уязвими или възрастни хора, както и за тези, които нямат достъп до дигитално банкиране.

 

Източникhttps://profit.bg/banki/britantsite-se-vrashtat-kam-parite-v-broy-zaradi-inflatsiyata/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *