Експерт: Противниците на „Газпром“ имаха 5 месеца да прекратят договора

/КРОСС/ Хората, които са „против” „Газпром”, последните 5 месеца имаха възможност да прекратят договора и той да бъде необратим  процес. Тоест ние в момента щяхме да имаме един прекратен договор и тогава служебното правителство трябваше да решава въпросите по коренно различен начин. Това каза в ефира на „Здравей, България“ по NOVA енергийният експерт Иван Дреновички, бивш изп. директор на „Булгартрансгаз”.

Той не смята за правилна политиката да се пуска заявка, а друг не я одобрява. Всъщност ние изпадаме като легендите – аз ѝ пиша, тя не ми пише, не им е било писано, пошегува се експертът. И беше категоричен, че за 5 месеца, в които ако едната страна наистина е неизправна, има пълна възможност договорът да се прекрати.

По думите на Дреновички ще се намери газ за октомври. Той обаче изрази съмнение, че ще е на цена от 200-250 лева на мегаватчас. Единствената възможност да имаме цена, каквато и бизнесът иска, е през микса на азерската газ, която е по-евтина от доставната цена по договора с „Газпром”, посочи той.

За разговорите с „Газпром”, с който припомни, че имаме действащ договор, каза, че не е проблем да се размени кореспонденция и да се види реално какво е възможно  и с какви количества „Булгаргаз” може да разполага. Оттам нататък следват алтернативни доставки.

Според Дреновички е рано да се говори със Саудитска Арабия за природен газ, но е възможно – за петрол.

Посочвайки, че вече датата е 24 август, Дреновички подчерта, че  „Булгаргаз” още не е отправил предложение за подписване на договор за 2023 година. Ние имаме абсолютна несигурност, индустрията абсолютно се безпокои, защото трябва да обезпечават произведствени процеси. Тоест ние първо нямаме необходмите количества, обаче  говорим за цени. И най-важното нещо е новото ръководство на „Булгаргаз” – това ще бъде успокоение за индустрията – да предложи договорите за доставка”.

Според експерта се забравя да се гледа вътрешния пазар и начина на ценообразуване на този пазар. Ако „Булгаргаз“ днес не предложи договори на своите клиенти, така, както го е правил винаги през годините, това е съществен риск  за обезпечаване на по-ниска цена вследствие на микса с азерския газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *