Какво е ликопен?

Ликопен е естествено съединение, което се намира в плодове и зеленчуци като доматите, динята и грейпфрута. Ликопенът е каротеноид, които са жълти, оранжеви или червени пигменти, придаващи този цвят на растенията. Той се свързва с няколко ползи за здравето, включително намален риск от определени заболявания.

Основен източник на ликопен са доматите, като в по-високи количества той се намира в преработените (варени) доматени продукти. Освен това ликопенът е мастноразтворим, което означава, че се абсорбира в тялото, когато се комбинира с мазнина. Това означава да добавите 1 супена лъжица дресинг от зехтин към вашата доматена салата или готвени сосове, за да постигнете търсения ефект.

Едно от най-големите предимства на ликопена е, че той е антиоксидант и предпазва тялото от свободния радикален стрес , който може да увреди ДНК и други клетъчни структури.

 

Антиоксидантните свойства помагат за балансиране на активността на свободните радикали в тялото и по този начин могат да намалят риска от определени заболявания.

Здраве на костите

Има все повече доказателства, че ликопенът има способността да поддържа здравината на костите. В клинично проучване е доказано, че той влияе върху костния метаболизъм (постоянното производство и разграждане на костната тъкан). Авторите установяват, че ликопенът променя активността на множество гени, поддържат плътността и здравината на костите.

Според пилотно проучване, добавянето на доматен сос, който е с високо съдържание на ликопен, може да помогне за запазване на здравината на костите.

Рак

Ликопенът е антиоксидант. На теория антиоксидантите могат да предпазват от рак, като предотвратяват увреждане на ДНК и клетъчните структури. За съжаление, настоящите изследвания върху ликопена са твърде ограничени като качество, за да се гарантира, че ликопенът намалява риска от рак.

Изследванията показват, че по-високите нива на ликопен силно корелират (имат взаимна връзка) с намаления риск от рак на простатата. Например, мета-анализ показва, че участниците, които съобщават за по-висок прием на ликопен и имат по-високи кръвни нива на ликопен, са изложени на по-нисък риск от рак на простатата.

Също така, тъй като приемът и нивата на ликопен в кръвта се увеличават, рискът от рак намалява допълнително. Установено е, че това се отнася и при епидемиологични проучвания.

Необходими са обаче висококачествени изследвания, за да се покаже, че ликопенът и неговите антиоксидантни способности могат пряко да повлияят върху развитието на рак на простатата и други видове рак.

Сърце и съдово здраве

По-високият прием на ликопен и нивата в кръвта корелират с намален риск от инсулт. Въпреки това, има малко доказателства, че ликопенът директно причинява този намален риск.

В клинично проучване ликопенът благоприятства ендотелната функция-набор от фактори, свързани със здравето на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове. Интересното е, че това подобрение се наблюдава само при хора със сърдечно-съдови заболявания, а не при здрави участници.

Ликопенът се намира в различни храни, като повечето имат характерния оранжев или червен оттенък, който осигурява ликопенът. Храните, които трябва да търсите с най-високи количества ликопен са диня, домати, грейпфрут, папая и манго.

Някои продукти от домати, включително сушени домати и доматено пюре, са много мощни източници. Други храни също могат да добавят малко ликопен към вашата диета, като аспержи, райска ябълка и червени чушки.

Колко ликопен има в един домат?

Един пресен средно голям домат има около 3,2 милиграма ликопен.

Колко ликопен има в динята?

Чаша нарязана диня съдържа около 13 милиграма ликопен.

Колко ликопен има в доматеното пюре?

Около 2 супени лъжици (33 грама) доматено пюре съдържат около 25 милиграма ликопен.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *