Колумбия ще легализира кокаина

От години търговията с кокаин е причина за сериозни проблеми в Колумбия. Страната е най-големият производител на дрогата в света и осигурява около 90% от световните доставки. Историята й е изпъстрена с десетилетия “война срещу наркотиците”, в която са загубили живота си хиляди колумбийци.

Въпреки всичко производството на кокаин в Колумбия е по-високо от всякога. Това обаче е възможно да се промени.

Новоизбраното правителство на Колумбия обяви програма, в която е разписана рязка промяна в политиката за наркотиците. То възнамерява да декриминализира търговията с кокаин, пише Time Out.

Как декриминализирането на кокаина ще бъде от полза за Колумбия?

Според Washington Post този ход ще бъде част от това, което се нарича „глобален експеримент“ и ще включва регулиране на производството на кокаин в страната. Идеята е декриминализираният пазар да даде на правителството повече контрол и да извади търговията с кокаин от ръцете на картели, въоръжени групи и други наркотрафиканти. След това печалбите ще могат да бъдат обложени с данък за финансиране на обществени услуги.

И това не е всичко.

От десетилетия колумбийското правителство държи на фокус растението кока, от което се произвежда кокаин. Традиционно то се отглежда от бедни фермери.

Според новата политика за наркотиците фермерите ще бъдат стимулирани да отглеждат различни култури, като целта е в един момент да се ограничи растението кока.

Междувременно властите ще продължат да преследват наркотрафикантите.

В Колумбия от известно време и по-голяма толерантност към употребата на кокаин. Законно е, например, да се носи до грам от веществото.

Тъй като засега не са направени нужните законодателни промени, не се знае дали декриминализацията ще важи за пристигащи в страната.

Предстои да видим дали усилията на Колумбия да регулира своята кокаинова индустрия действително ще проработят. Във всеки случай това със сигурност е смел ход.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *