Мюзикълът „Брилянтин“ открива Банско опера фест

Културният форум Банско опера фест ще събере на централния площад в курортния град любителите на класическото изкуство за 13-а поредна година. На 26 август гостите и жителите на Банско ще се насладят на мюзикъла „Брилянтин“, а на 27 август Държавната опера във Варна ще представи новата си оперна продукция „Ромео и Жулиета“, научи ДУМА от Йоана Иванова, пиар и артистичен мениджър на „Монте мюзик“.
Мюзикълът „Брилянтин“, създаден преди 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, е вдъхновен от субкултурата на Грийзърите, възникнала през 50-60-те години на XX век. Символ на свободното мислене, с пълна липса на лицемерие и престореност, тази субкултура печели голяма популярност, както в САЩ, така и в Европа. Най-голяма популярност мюзикълът добива след екранизацията му с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, която ни напусна преди дни.
На сцената на Банско опера фест в ролята на Дани ще гледаме Велин Михайлов, звездата на българския мюзикъл Лилия Илиева ще е Санди, в ролята на Бети ще се превъплъти Волена Апостолова, Даниел Христов ще е Кеники. Участват балет и оркестър на ДО – Варна. Режисьорка на „Брилянтин“ е Сребрина Соколова.
Произведението на Шекспир „Ромео и Жулиета“ е вдъхновение за стотици театрални режисьори и над 40 оперни композитори. На този фон категорично изпъква операта на Шарл Гуно, нарицателна за френския романтизъм с неговата чувственост, финес и вокална грация. Тя е рядък пример за опера, в която музиката превъзхожда драматургията с красотата на мелодиите и изящната оркестрация.
Към тези характеристики се придържат в прочита си диригент-постановчикът на премиерната продукция на Варненската опера Светослав Борисов и режисьорката Урсула Хорнер от Австрия, която работи в състава на Националната опера и балет на РС Македония.
Партиите в „Ромео и Жулиета“ изпълняват Мария Павлова – Жулиета, Рейналдо Дроз – Ромео, Евгений Станимиров – Лоренцо, Меркуцио – Иво Йорданов, Стефано – Лилия Илиева, Граф Капулети – Венцеслав Анастасов, херцогът на Верона – Гео Чобанов, и др., участват оркестър и хор на ДО – Варна.
Организаторите на Банско опера фест – община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и „Монте мюзик“, напомнят, че входът е свободен, мястото е площад „Никола Вапцаров“, а последните дни на август са отличен избор за почивка в полите на Пирин.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.