24 партии и 7 коалиции ще участват в парламентарните избори

В 17.00 часа на 17.08/2022г  срокът, който партиите и коалициите имаха, за да подават необходимите подписи и документи за регистрация за участие в предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, изтече, предаде репортер на БГНЕС.

Общо 24 партии и 7 коалиции са подали документи за участие в изборите. В четвъртък ЦИК ще приключи проверката на всички подали документи и ако има някоя от подписките, в които не фигурират 2500 валидни подписа, формацията ще бъде заличена.

Следващият важен срок е 27 август. До тази дата само регистрираните от Централната избирателна комисия коалиции от партии могат да подават заявления за отразяване на промени, настъпили в състава на коалицията – напускане на партия или включване на нова партия.

Българите, живеещи в чужбина, могат да подават заявление за гласуване онлайн. Електронното заявление за подаване на искания от българите извън страната за гласуване на предсрочните избори ще се приема от днес до 6 септември.

На изборите на 2 октомври ще се гласува машинно на същия софтуер, както и при последните парламентарни избори.

БГНЕС припомня основните послания и думи, с които някои от основните играчи в изборите заявиха при подаването на документи за регистрация в ЦИК:

Продължаваме промяната

Никола Минчев от ПП заяви, че със сигурност ще работят заедно с „Демократична България“ – дали в предизборна или следизборна коалиция е тактика за събиране на повече мандати в 48-ото Народно събрание. Както и на предишните избори ПП се регистрира с „Волт“ и Средноевропейска класа като мандатоносители. Ако регистрацията ни приключи в близките дни, ще бъде добавена към коалицията, уточни Минчев.

С „Демократична България“ и с БСП работихме много добре. Целим се в този формат да имаме мнозинство в бъдещия парламент, заяви още Никола Минчев.

ГЕРБ

ГЕРБ подаде документи за регистрация в ЦИК още на 11 август.

Ще водим спокойна и разумна кампания, заяви заместник-председателят на партията Томислав Дончев след регистрацията. Ще предлагаме решение за всички кризи, в които е затънала България, защото от нас до голяма степен зависи политическият процес и това, което ще се случи в България, каза още той.

По думите му е рано за коалиционни варианти, но от голямо значение е да се скъса политическата шарлатания. Първо трябва да се види каква е волята на хората, уточни Дончев.

Думите в политиката отново трябва да имат смисъл, защото през последната година те са загубили такъв, каза Дончев и даде като пример острата реторика на бившите управляващи срещу „Газпром“, но също така и купуването на руски газ, само че чрез посредници.

На въпрос дали Бойко Борисов ще бъде част от листите, Дончев отговори: Ще видим. Но със сигурност оценката на ръководството на партията за работата на парламентарната група е добра. Това не означава, разбира се, че няма да търсим и свежи попълнения.

По думите му една партия трябва да се развива непрекъснато.

Демократична България

Нашето желание за общо явяване на изборите с „Продължаваме промяната“ е ясно заявено. На ход са колегите от ПП. Очакваме ясен отговор, заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова след като подаде документите на ДБ за участие в изборите.

България има нужда от стабилно управление. Наша грижа е да обединяваме обществото, заяви още Йорданова. „Това, че към настоящия момент ние заявяваме отделна регистрация, означава, че очакваме ясен отговор от „Продължаваме промяната“, уточни тя и допълни, че до 27 август има възможност регистрираните субекти за изборите да направят нови конфигурации, т.е. да се обединят за общо явяване. По думите ѝ всеки един от техническите въпроси ще бъде обект на разговори, ако такива започнат между ДБ и ПП.

ДПС

ДПС се регистрираха за изборите със заявка да „спрат лъжата“. Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и не само. Крайно време е да възстановим нормалността, но това не означава реваншизъм.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като движението регистрира 3333 подписа в Централна избирателна комисия за участие във вота през октомври. За да има просперитет, трябва да има обединение и диалог, каза Карадайъ и посочи, че нагласата им е за победа на българските граждани, а тя минава през победа на ДПС на изборите.

БСП

БСП за България тръгват със самочувствие на изборите, обяви лидерът Корнелия Нинова по време на регистрацията в ЦИК на партията. Тръгваме с чувство за добре свършена работа в предишното управление. Бяхме фактор на стабилност и сигурност, добави Нинова.

БСП предлага четири решения за излизане от кризата в България – мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители, компенсация за бизнеса, социални мерки и незабавни преговори с „Газпром“.

Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС. Ще разговаряме за съставяне на правителство с тези, които са готови да продължим борбата срещу кражби, източване на пари. Искаме реална социална държава, заяви още Нинова.

„Борихме се с корупцията, като спряхме рекета над фирмите, орязахме пипалата на онези фирми, които бяха обградили държавните предприятия и знаете резултата — първо място по индустриално производство в Европа, което е рекордно“, подчерта Нинова. Тя заяви, че вярва, че хората ще оценят всичко това. Лидерът на левицата обаче подчерта, че БСП има и решения как да продължи да се бори с кризата, която очаква страната през есента и зимата. „Имаме четири работещи решения, с които гарантираме, че ще приведем България и народа си по-спокойно през следващите месеци“, допълни тя. Корнелия Нинова уточни, че ако избирателите им дадат нужното доверие, първото, което ще се случи, е определяне на мораториум върху цената на газа, водата и парното. Сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените, продължение на социалната програма и социалните приоритетите и незабавни преговори с „Газпром“ – са останалите приоритети на БСП, съобщи тя.

„Възраждане“

Партия „Възраждане“ се регистрира със заявка да спечелят изборите. „Очакваме това да се случи, за това работим откакто е създадена партия „Възраждане“, категоричен бе заместник-председателят на „Възраждане“ Петър Петров. По думите му са важни методичност и последователност. Петров допълни, че от партията са убедени, че хората ще им гласуват доверие. „С тази нагласа винаги се явяваме на избори — да станем първа политическа сила и това ще се случи“, каза още Петър Петров. Той е категоричен, че към момента няма партия или коалиция, с която биха могли да се коалират и ще управляват самостоятелно. Според него дали ще отидем отново на избори след изборите през октомври ще реши българският гласоподавател. „Ние сме готови отново да се явим на избори при необходимост“, заяви зам.-председателят на партията. На въпроса как ще се борят с кризите в страната Николай Дренчев каза, че „Възраждане“ е в състояние да подобри отношенията с Русия и в частност по отношение на енергийната криза.

ИТН

ИТН подаде документите си участие на парламентарните избори на 2 октомври без присъствието на медиите. Във фейсбук страницата си от партията публикуваха кратко видео, за да покажат, че са подали документите си. Тошко Йорданов и Любомир Каримански са подали документите в ЦИК. „За цел на тези парламентарни избори си поставяме да убедим хората в правотата ни, в това, че ще защитаваме техните интереси, да получим доверието им и след това да изпълним това, което сме обещали“, заяви Тошко Йорданов в централата на ЦИК.

„Ще продължим да не толерираме лицемерието, както досега сме го направили и все пак истинската страна на монетата е по-важна от всяко друго представяне,“ заяви от своя страна Любомир Каримански.

ВМРО

ВМРО също се регистрира за участие в изборите с повече от 4000 действителни подписа. „Амбицията ни е да бъдем участници в управлението на държавата“, заяви на излизане от ЦИК Ангел Джамбазки от ВМРО. Той е категоричен, че идеята за патриотично обединение не се е провалила, разговори предстоят и продължават. „Тези избори изненадаха всички. Те бяха ненужни“, каза той и посочи, че времето не е било достатъчно, за да бъдат предприети подобни стъпки. По думите му моделът, по който се управлява държавата не работи и това най-вероятно няма да са последните предсрочни парламентарни избори. Джамбазки коментира и темата за РС Македония. Според ВМРО българският интерес е бил предаден.

„Ние идваме!“

„Ние идваме!“, с мандата на „Единна народна партия“, подаде документи за регистрация в ЦИК с 3123 подписа. Документите в ЦИК бяха внесени от Николай Хаджигенов, Мария Капон и Арман Бабикян.

“Амбицията, с която влизаме след днешните пресконференции, на които всички заявиха, че ще управляват самостоятелно и ще са първа политическа сила, за нас остава да сме втори очевидно”, заяви Николай Хаджигенов. Той добави, че е крайно време да разберем, че идеологията е вредна. “Ако ще борим корупцията, не е мястото и времето за идеология. Това го говорим втора година“, добави Хаджигенов.

Арман Бабикян заяви, че вече на четвърти подред избори те настояват за обединение. “Това, че се регистрирахме самостоятелно дава още една възможност в следващите 10 дни да се създаде такова обединение”, каза още той. „Очакваме, че тези, от които зависи обединението, имам предвид ПП, ДБ и т.н., да разберат, че отговорността за случилото се и неслучилото се ще е обща. Ако имат желание могат да я носят, ние ще я носим”, заяви той.

Мария Капон ще търси коалиция с ПП и ДБ

„Обединението според нас тепърва има възможност да предстои и това да е политическо събиране, а не математическо, което би се случило след избори. Така че „Демократична България” и „Продължаваме промяната” са единствените потенциални партньори засега”, заяви тя.

ДВИЖЕНИЕ 21 и “Републиканци за България” няма да участват в изборите

Междувременно стана известно, че партия „Движение 21“ с лидер Татян Дончева няма да участва в изборите. Формацията беше представена в два последователни парламента като част от коалициите „Изправи се! Мутри вън“ и „Изправи се! Ние идваме!“.

Преди дни и партия „Републиканци за България“, оглавявана от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, също обяви, че няма да участва на тези избори.

А отцепници от ИТН водят преговори с „Продължаваме промяната“ за места в листите им. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *