Десислава Билева: Близо 100 са облагородените междублокови пространства в София

„Близо 100 са облагородените междублокови пространства  в София“ – каза зам.-кметът Десислава Билева при проверка на изпълнените дейности в зоната пред блок № 378 в район „Красна поляна“.

В зона, която е била идентифицирана като замърсяваща с прах, са изградени места за паркиране с бетонови блокчета и хумус и е оформен зелен пояс, които ще бъде залесен с храстова растителност и дървета. Днес бяха засадени 10 дървета от вида явор.

„Заедно с кметовете на райони преди три години стартирахме една от програмите, които изпълняваме и в момента, а именно облагородяване на междублокови пространства, които се явяват източник на замърсяване с ФПЧ. Работим активно с всичките 24 района на София, като кметовете заедно с етажната собственост  дават предложения за включване на конкретни пространства в Програмата“ – уточни Десислава Билева.

Програмата започна през 2020 година и до момента са облагородени 60 пространства, а до края на тази година предстои да бъдат готови още 40″ – уточни Десислава Билева. „Красна поляна“ е един от районите, в които стартира пилотна инициатива и тук вече са изпълнени 4 междублокови пространства. Кметът на район „Красна поляна“ Иван Чакъров, който присъства на проверката, посочи, че гражданите харесват Програмата и има подадени искания за включване и от други блокове.

„За трета поредна година Столичната община е в нормите на средногодишната концентрация на фините прахови частици, като миналата година само на една от станциите имахме превишение на средноденонощната норма. Това означава, че когато всички работим заедно и прилагаме комплекс от мерки, допринасяме за това“ – каза още Десислава Билева.

  

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *