Захарова иронизира избирането на Лиз Тръс за премиер като „криза на британската демокрация“

/КРОСС/ Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова иронизира избирането на Лиз Тръс за премиер като „криза на британската демокрация“, предава Франс прес.

„Понякога човек си задава въпроса: наистина ли в страни с голямо население и силни със своите демократични традиции няма хора, способни да представляват различните клонове на властта по достоен, професионален и мъдър начин?“, попита Захарова днес – ден след като Тръс наследи Борис Джонсън като министър-председател на Великобритания.

„Проблемът може би е свързан с кризата на британската демокрация, защото този „резултат“ няма нищо общо с прекия избор на британците“, добави тя.

Още вчера Кремъл каза, че не очаква „промяна към по-добро“, след като Лиз Тръс смени като премиер на Великобритания Борис Джонсън – един от най-отявлените поддръжници на Украйна в съпротивата й срещу руската инвазия. Новата британска министър-председателка също е известна с твърдата си линия към Русия, която нарече „страна агресор“, отбелязва АФП.

Лиз Тръс стана премиер на Великобритания, след като в понеделник бе обявена за победител на изборите за нов лидер на Консервативната партия. Тя бе избрана с гласовете на 57 процента от около 142-те хиляди членове на управляващата формация, която има абсолютно мнозинство в Камарата на общините.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *