Колко струва Елизабет II на данъкоплатците?

Великолепни бижута и скъпоценни диадеми, дворци и произведения на изкуството, скъпи коли и дизайнерски облекла – всичко това има своята цена и тя трябва да бъде платена. На пръв поглед може да изглежда, че състоянието на кралското семейство не е чак толкова голямо.
Личното състояние на кралица Елизабет II, приемана за най-богатият член на семейството, възлиза на около 400-500 милиона паунда – очевидно не е достатъчно, за да влезе в списъците на най-богатите хора в света. Според настоящите оценки на Forbes, тя няма да се нареди дори сред първите 2000 богаташи.
Принц Чарлз притежава 400 милиона, принц Уилям – около 30 милиона, а Кейт Мидълтън – 10 милиона. Принц Хари и Меган Маркъл притежават съответно  30 и 5 милиона паунда.
Личното състояние на кралицата е от притежание на лични недвижими имоти,  произведения на изкуството, колекции от древни монети, печати и бижута, автомобили, наследство от кралицата майка.
Т. нар “гранд на суверена” е сума, която е предназначена да покрие разходите на кралицата за пътуване, приеми и развлечения, поддържането на дворците и разходите за заплатите на персонала.
Това са разходи, които Елизабет II прави  ежегодно и те се получават от парите на данъкоплатците. Всъщност грандът, който покрива всички разходи, е фиксиран процент, който кралицата получава от „Crown Property“ – търговска организация, притежаваща недвижими имоти и земя в цяла Великобритания. Организацията е независима, а монархът контролира делата на компанията само частично, но всички владения на компанията се считат за „държавна собственост на Короната“.

Какво точно притажава Crown Property – недвижими имоти в Лондон, дворци, цели улици, паркове, хиподруми ( Ascot, например) и дори отделни крайбрежия. Стойността на капитала на организацията за 2021 г. възлиза на повече от 14 милиарда паунда. Печалбите от бивши наследствени притежания отиват в хазната, а кралицата получава фиксиран процент от годишните приходи.
Осреднената сума, която Нейно величество получава, е около 82 милиона паунда  Формално процедурата се извършва чрез правителството, а парите се разпределят от хазната, допълва Marieclaire.ru.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *