Работата убива ли ви? Предвидливо сменете стола

Дизайнер от Великобритания сътвори офис стол, който недвусмислено нарече “Офис столът на последната смяна”. Той е предназначен за служители, които прекарват дълги часове зад бюрата си.

Първото нещо, което забелязвате в стола, е неговият дизайн, който наподобява ковчег. Това не е случайно.

Chairbox е дизайнер, който твори с послание.

 

Според проучване шест до осем часа седене на ден увеличават рискът от смърт.

Човекът не е създаден, за да седи на стол по 8 часа на ден. Тази промяна в поведението ни се случи наскоро и телата ни все още се адаптират, посочва Chairbox на уебсайта си.

По думите му, дори и да спортувате, това не е достатъчно, за да неутрализирате вредата от продължителното седене.

 

В Обединеното кралство има закон, който задължава работодателите да предоставят възможност на служителите си да работят на правостоящи бюра.

Осъзнаването е налице, казва дизайнерът, но допълва, че това не е достатъчно.

Според Chairbox на много хора е внушено, че животът трябва да бъде такъв – да работят часове наред седнали.

„Ние седим в тези ковчези и създаваме стойност за заинтересованите страни, но щом дойде времето, те заковават капака и ни търкулват до корпоративното гробище“, отбелязва той.

Дизайнерът се вдъхновява да създаде офис стола, докато е на гости на приятел. В хола му той лежал на пода с крака, поставени на дивана, съобщава Money Control.

„Помислих си, че ако умра в тази поза, може да се наложи да ме погребат така. Би било толкова неудобно да ме поставят в ковчег. Вероятно ще им трябва специален ковчег в този случай“, споделя Chairbox.

Когато споделя размишленията си с приятеля си, и двамата избухват в смях.

„След няколко седмици се върнах към тази идея и я проучих малко повече. По-късно направих 3D модел в CAD софтуер, изобразих го и го публикувах онлайн“, казва още дизайнерът.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *