СЪВЪРШЕНИЯТ ЧОВЕК СТИВ БИДЪЛФ

На 2 септември излиза от печат ново заглавие от големия психотерапевт и визионер Стив Бидълф, познат у нас с пет бестселъра, посветени на отглеждането на децата. Настоящото издание ни подтиква да се вслушаме в нашия вътрешен Аз, както и да придобием едно по-широко усещане за принадлежност.

Съвършеният човек. Нов начин да използваме ума си“ (превод: Мирела Стефанова, 304 стр., цена: 20 лв.) се занимава с четирите етажа на нашето същество, а именно усещанията, чувствата, мисълта и духовността. Дълбоко под всички тях е свръхчувството, т.нар. интуиция или тази част от нашия мозък, която рядко използваме, но която, ако се пробуди, ще ни направи по-щастливи, по-живи и по-пълноценни. Привеждайки примери от работата си с пациентите, както и от собствения си живот на засегнат от синдрома на Аспергер, позовавайки се на връзката между невронауките и психотерапията, свързвайки ни с мъдростта на „дивото животно“ в нас, Бидълф извървява стъпките, които могат да ни отведат до статуса на „съвършени“ човешки същества.

В живота си почти сигурно сте срещали хора, които изглеждат различни и специални в добрия смисъл на думите. Много по-жизнени и по-истински от останалите. Всички ние забелязваме подобни хора; всъщност нашето свръхчувство ги усеща веднага и това усещане се запазва с времето. Тези хора често имат три отличителни черти. Първата е тяхното поведение – те изглеждат земни и спокойни, вниманието им не се разсейва, посвещават ви се изцяло. Втората е начинът, по който реагират – те посрещат хладнокръвно своите и общите провали и възходи, но когато стане дума за нещо, което наистина има значение, могат да проявят изумителна пламенност и сериозност. Отнасят се със загриженост към останалите и към света като цяло. С тях вие се чувствате в безопасност. И третата е тяхното свободомислие; може и да се разбират добре с останалите, но не живеят според обичайните правила. Верни са на себе си и отказват да следват безумния танц на обществото. „Съвършеният човек“ изпъква в тълпата. Подобни индивиди като че ли действат на по-хармонично ниво. Сърцето, умът и духът им вървят в една посока. Онова, което науката за мозъка открива, е, че този тип жизненост е неврологично състояние – в което повече от умствените ни способности са активирани – и че всички ние можем да я притежаваме.

Стив Бидълф е световноизвестен семеен терапевт и неоспорим авторитет в областта на отглеждането на деца и изкуството да бъдем родители. „Как се възпитават момчета“, „Как да възпитаваме момичета“, „Тайната на щастливите деца“, „Още тайни на щастливите деца“ и „Възмъжаване“ са настолни книги на близо четири милиона семейства от цял свят. По думите на д-р Майкъл Кар-Грег „Съвършеният човек. Нов начин да използваме ума си“ е основополагащ труд за онова, което ни прави хора. Стилът на Стив Бидълф е ясен и атрактивен, описанията му са точни, а нашият вътрешен свят е разголен по деликатен начин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *