СЪНОВИДЕНИЕ ЗА СВ. БОРИС I (ИЛЮСТРОВАНО ИЗДАНИЕ) АНЖЕЛ ВАГЕНЩАЙН

На 30 септември излиза от печат специално илюстровано издание на „Съновидение за св. Борис I“. Книгата се посвещава на стогодишния юбилей на големия хуманист и творец Анжел Вагенщайн. Художественият дизайн на корицата е дело на Маглена Константинова.

Съновидение за св. Борис I“ (140 стр., цена: 60 лв., твърди корици)  ни представя може би най-драматичната фигура от българското Средновековие. Борис I е владетелят, наложил и с неописуемо насилие, но и със святост и благост, православието и славянската писменост – два държавнически акта, превърнали България в една от най-великите и могъщите държави на своето време. Написан на едновременно старинен и съвременен български език, което му придава особен привкус на старинна хроника, романът „Съновидение за св. Борис I“ остава една от знаковите книги на големия български писател и завинаги заема мястото си в златния фонд на българската литература.

Роден на 17 октомври 1922 г., Анжел Вагенщайн е творец, зареден с невероятна енергия и изключителна плодовитост. Вагенщайн е създал сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия, Израел. Книгите от знаменитата трилогия „Петокнижие Исааково”, „Далеч от Толедо” и „Сбогом, Шанхай”, посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война,  са удостоени с престижни национални и международни награди, в това число Европейската награда за литература „Жан Моне“ и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО.

Въз основа на „Съновидение за св. Борис I”, един дълбоко емоционален и проникновен текст, е създаден сценарият на емблематичния игрален филм „Борис I” на режисьора Борислав Шаралиев с участието на Стефан Данаилов в ролята на големия български владетел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *