Наглост без край! Мицкоски се изгаври с Вапцаров

Наглостта на лидера на македонската опозиционна ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски мина всякакви граници. Политикът си изпроси гнева на българите, защото се изгаври с Никола Вапцаров в очите на неговия племенник Никола Борисов Вапцаров.Двамата се срещнаха при откриването на Македонския клуб в Благоевград, носещ името на великия български поет. За събитието у нас пристигна Мицкоски.

 

Оказа се, че никой от „северномакедонските братя” не се е сетил да покани наследниците на Никола Вапцаров. Нещо повече – наследниците на Вапцаров изобщо не са били попитани дали разрешават името на великия български поет да бъде използвано от комшиите.

Екип на бТВ заведе племенника на Вапцаров на откриването на клуба. Но Мицкоски го посрещна брутално с думите „да си учим ние нашата история, вие вашата“.

Никола Борисов Вапцаров заяви, че няма нищо против македонците да използват това име за техния клуб. Стига, разбира се, да не изкривяват факта, че всички негови роднини, както и самият Никола Вапцаров, се чувстват българи.

„Тук искам да ви подаря книгата за процеса срещу Никола Вапцаров и тук всичко е дадено и си е записано. Особено на последната страница си е написано. Това е ръкопис на Никола Вапцаров. Пише какъв е, що е, саморъчно“, каза племенникът на Вапцаров.

Мицкоски обаче му отговори, че поетът не е българин.

„В македонската история пише, че е македонец. Вие четете и учете вашата история, а ние ще четем и ще учим нашата история. Защото и аз ще ви дам и снимка и ръкопис от Никола Вапцаров“, заяви лидерът на македонската опозиция.

Клубът е нает от частна организация, която декларира себе си като такава и се бори за правата на угнетените. На събитието пристигнаха всички македонски телевизии, които предаваха на живо през целия ден, както и всички български телевизии.

Общественото внимание беше приковано върху този въпрос, като от република Северна Македония пристигнаха около 100 патриотично настроени граждани, които тръгнаха на шествие по улиците на Благоевград. Целият град беше почернял от полиция и жандармерия. Това създаде усещане за огромно напрежение.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.