60 години от смъртта на Карен Бликсен: Извън Африка

На 7 октомври, като част от новата „Бисерна поредица“ на издателство „Колибри“ и по случай 60-ата годишнина от смъртта на Карен Бликсен, излиза ново издание на прочутия мемоарен роман „Извън Африка“.

„Имах ферма в Африка…”, така започва едно от най-известните изречения в литературата. „Извън Африка“ (превод: Стефан Начев,  392 стр., цена: 26 лв., твърди корици) разказва историята на млада датчанка от знатно семейство, която през двайсетте години на миналия век се жени за шведски барон и двамата заедно заминават за Кения, където създават ферма за кафе. По онова време в Африка колониализмът е в разцвета си, а екзотиката на континента все още не е комерсиализирана. Емоционалната и авантюристична история на баронеса Бликсен всъщност е по-скоро трагична: сюжетът на книгата съдържа драмата на собствения й нещастен брак и разбитите й любовни илюзии.

„Извън Африка“ е в много отношения любовно послание до хората и местата, които са белязали Карен Бликсен за цял живот, но е също така и световен образец за висока проза, безценен дар за всички ценители на голямата литература. Когато творбата вижда бял свят през 1937 година, лондонският „Обзървър“ пише, че никой читател „не може да остави книгата, без в него да заживее частица от сърцераздирателното сбогуване на авторката с нейната ферма“. Едноименният филм на Сидни Полак с Робърт Редфорд и Мерил Стрийп е без съмнение една от най-романтичните киноленти на всички времена.

В настоящото издание е включена илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво Рафаилов.

Призната приживе за модерен класик и донесла на родната си Дания литературна слава, Карен Бликсен е родена в град Рунгстед през 1885 година. Популярна и с псевдонима Исак Динесен, тя държала да бъде възприемана като разказвач на истории в традиционния смисъл. Изворите на творческото й вдъхновение се зареждат от произведенията на Омир и Бокачо, от приказките на знаменития й сънародник Андерсен, от исландските саги, но най-вече от собствения й живот. След като изучава изкуство в Копенхаген, Париж и Рим, през 1914 г. тя се омъжва за своя братовчед барон Брор Бликсен-Финеке и двамата заминават за Кения, където притежават кафеена плантация. След развода си през 1921 г. Бликсен продължава да управлява сама плантацията, докато цените на кафето падат и тя е принудена да се завърне в Дания, където написва този незабравим разказ за всичко, преживяно на големия континент. Баронеса Бликсен издъхва през 1962 г. в родния си град.

На 11 октомври от 18:00 ч. в Сити Марк Арт Център ще се състои представяне на новото издание, последвано от премиера на биографичната драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, удостоена с множество отличия от критиката. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът разказва за интензивното приятелство между

бележитата датска писателка и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ поет.

Събитието е в програмата на кино-литературния фестивал Синелибри и се реализира в сътрудничество с Посолството на Дания в София и в присъствието на г-жа Биргит Сара Кондруп-Палмквист, заместник-ръководител на мисията. Тя ще представи кратък откъс от книгата в оригинал, а актьорът Петър Русев ще прочете откъс от преводното издание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.