Димитър Хаджидимитров:Цените на нефтопродуктите за последната седмица рязко са паднали

/КРОСС/ В момента пазарите на горива вървят надолу, успокоиха се нещата, така че след две-три седмици до месец ще виждаме цени на дизела в рамките на 3,05-3,06 лева, и бензин под 2,50 лева без отстъпката от 25 стотинки. Това каза Димитър Хаджидимитров – председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива по БНТ.

Заради наближаващата рецесия търсенето рязко намалява и цените на нефтопродуктите за последната седмица рязко са паднали, обясни той.

Според него това, което може да се изземе като свръхпечалба от „Лукойл“ към настоящия момент е в рамките на 20-25 стотинки на литър от произведените горива, което де факто няма да доведе до големи приходи в новия Фонд за сигурност електроенергийната система, който ще бъде създаден. Коментираните такси върху вноса на руски петрол и разликата между цените на „Брент“ и по-евтиния „Урал“ е невъзможно да бъдат въведени, категоричен бе той.

Как ще бъдат разпределени средствата от Фонда по най-ефективния начин трябва да бъде добре обмислено и таргетирано, подчерта Хаджидимитров.

Забраната за износ на нефтопродукти, произведени от „Лукойл“, по думите му би било голяма грешка от страна на служебния кабинет, тъй като страната печели много от това. „Това е поредната глупост на ПП, те не мислят за държавата и бизнеса реално погледнато“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.