Сарафов: Иванчева, жертва? Само на собствената си алчност

Сред следователите аз съм само пръв сред равни. Успехите и постиженията не са малки на следователите, имаме много постижения, за тези 5 г. службата израсна много и кадрово, и организационно. Това заяви зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред БНТ.

Службата е най-добре подготвената и елитна структура в страната. В момента общественият и професионалният имидж на службата са много високи, добави Сарафов.

В България работят около 430 следователи, те разследват около 9000 дела годишно, това не е малка натовареност. Финансови разследвания, тежки злоупотреби, организирана престъпна дейност се разследват от следователите.

Трябва да се помисли дали дадена категория престъпления да се разследват по закон от следовател, това е разумно и трябва да има законодателно закрепване. Колкото повече органи се създават толкова по-лоши ще са ни резултатите. Още нови и нови органи за разследване няма да даде добър резултат. В крайна сметка решение на законодателя е създаването на антикорупционно звено, но това няма да доведе до добри резултати, това са неумели опити да се заобиколи прокуратурата, а прокуратурата е незаобиколим фактор, защото прокуратурата в единственият фактор, който повдига обвинения в държавата, подчерта Сарафов.

Сякаш в последните месеци години съдебната и правосъдната реформа излязоха пред скоби в дневния ред на обществото. Ние практикуващите магистрати най-ясно съзнаваме, че има нужда от реформа и промяна и надграждане на остарели норми, коментира Сарафов.

Ние сме тези, които наистина работим, ние сме хирурзите, които оперираме и законите трябва да се изработят изключително и да чуят нашия глас, и становище, добави той.

Попитан кой трябва да може да контролира обвинител номер 1, Сарафов отговори, че контрол може да търси и ВСС, председателят на ВАС, контрол има. Главният прокурор не е безконтролен, това са политически тези, незаслужено е демонизиран Иван Гешев персонално. Главният прокурор е пръв сред равни, не е безконтролен главният прокурор, повтори Сарафов.

Попитан за разпита на Росен Христов, Сарафов заяви, че Христов е бил извикан на разпит във връзка с въпроса има ли нарушения при газовите доставки, определяне на цените и т.н. Той каза, че има данни и документи и затова ние го призовахме веднага. Не мога да споделя какво е казал, обаче. Колегите работят и се надявам истината, каквато и да е тя, да бъде наяве съвсем скоро.

Надявам се, че може би до Нова година бихме могли да имаме изясняване на картината дали има престъпление, каза още Сарафов. А дали ще има наказателна отговорност може единствено да реши само наблюдаващият прокурор.

За присъдата на бившата кметица на Младост Десислава Иванчева, Сарафов каза, че тя може да е жертва единствено на собствената си алчност. Една от най-дразнещите форми на корупция най- ежедневната е именно в местната администрация.

Ако един местен администратор се вземе за човек, от когото зависят съдбите на хората в региона, това не е добре, и ние трябва да вземем мерки. 6-годишната присъда е пример за справедлива присъда, спрямо закона доказателствата по делото. Остава да излежи малко повече от половината от таз 6-годишна присъда, тъй като има приспадане, добави Сарафов.

Ще съберем необходимите доказателства, за да получат най-строгото наказание задържаните за стрелбата по граничния ни полицай. Те са влезели през дупката и са се опитвали на българска територия да доубият нашия военен, и само действията от негова страна са ги накарали да минат през дупката обратно на турска територия. Това е изключително арогантно престъпление, каза Сарафов.

За Георги Семерджиев Сарафов, каза, че е изготвен обвинителен акт. 3 месеца продължи разследването, изготвени са 50 експертизи. Благодаря на колегите, които работиха по този казус. Очакваме от съда справедлива присъда. За причиняване на смъртта на момичетата, за притежание на наркотици, за употреба на наркотици, когато се групират присъдите за всяко едно от тези обвинения, ще се получи окончателната присъда. Арогантно е неговото деяние, карал е в София с 166 км/ч.

За случая с изчезналото дете от Перник, Сарафов каза, че е образувано досъдебно производство за отвличане, „Но не знаем дали е отвлечено или е изчезнало“. Детето е на 12 г. страда от аутизъм. За детето се грижи само бащата, но той има известни двигателни затруднения. Той е завел детето на разходка и в един момент е изчезнало. Над 1000 граждани търсят детето в Перник и в гористата местност край града, добави Сарафов. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.