Столична община ще поиска удължаване на срока за ремонт на централната градска част

Очаква се в петък Столична община да внесе искане за удължаване с шест месеца на срока за приключването на ремонта на централната градска част на София. Подготвят се и документи за индексация на стойността и искане за верификация на средства. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, цитирана от пресцентъра на МРРБ и на Столична община.

„Очакваме, че въпреки трудностите ще се справим с този нов срок. Имаме диалог с Управляващия орган на програмата (ОП „Региони в растеж 2014-2020“ – бел. ред.)“, заяви Фандъкова.

Припомняме, че според настоящия срок София трябва да завърши ремонта на централната градска част до март догодина. В противен случай ще загуби европейското финансиране на стойност 41 млн. лв., осигурено от Оперативна програма „Региони в растеж“, която е управлявана от МРРБ. Тепърва обаче предстои да се пренареждат жълтите павета, а ремонтът на ул. „Шишман“ също продължава.

На днешната си среща Фандъкова и Шишков се договориха експертите на МРРБ и на Столична община да работят съвместно за успешно приключване на ремонта на централната градска част.

Пред столичния кмет регионалният министър потвърди вече изразената готовност за удължаване на срока на проекта. По време на срещата стана ясно, че той може да бъде удължен с шест месеца, каквито са правилата на финансиращата го Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Арх. Шишков препоръча да бъде направен анализ какво и как ще бъде изпълнено и е получил уверение за това от столичния кмет.

Много внимателно ще се прегледа методологията и технологията за пренареждане на жълтите павета. Това е трудна настилка, но за София и за нас това е символ и няма друга позиция, освен да се намери най-добрата технология. Досега не е правен такъв голям ремонт, заяви Фандъкова. Проверките трябва да се правят по всички линии, допълни тя.

Арх. Шишков обясни, че не можем да си позволим да загубим парите. Ако няма ясни срокове и критерии как ще завърши ремонтът на столичния център, проблемите ще станат много. Регионалният министър сравни проекта с този за изграждането на интерконектора, който беше най-големият проблем за служебното правителство, но за два месеца беше придвижен. Центърът на София е сърцето и душата на града и ще направя всичко, за да бъде той такъв, какъвто го искаме, каза регионалният министър. Очевидно е, че има пропуски в заданието, проекта, изпълнението и неговия контрол, отбеляза той.

Шишков изрази опасение, че заради въвеждането в експлоатация през декември 2020 г. на ремонтираните улици „Граф Игнатиев“ и „Солунска“, които са част от първия етап на проекта, гаранционният им срок може да изтече до извършване на предвидените проверки от Управляващия орган на програмата преди верификацията на средства. При установяване на евентуален проблем общината може да се окаже в ситуацията да е принудена да го отстранява със средства от общинския бюджет, допълни той.

И призова Столична община да подаде искането за верификация, което ще е от полза за двете страни. Министърът поиска пълно съдействие от страна на общината при извършване на необходимите проверки, за да стане ясно как точно ще бъде оказана пълноценна помощ за завършването на проекта.

Ще има текущ мониторинг на изпълнението, необходим е план-график за работата, каза заместник-министър Десислава Георгиева.

При демонстрираната добра воля, целият екип ще работи само по проекта, за да се свърши работата, заяви Фандъкова.

Регионалният министър и столичният кмет обсъдиха и проекта за реконструкцията на трасето на трамвай №5 по  бул. „Цар Борис III”, който също се финансира от оперативната програма. Има притеснение за сроковете за следващия етап заради забавяне от страна на изпълнителя. Ще налагаме санкции и ще работим на етапи, за да не затрудняваме движението, каза Фандъкова.

Двамата се обединиха около необходимостта от вземането на правилни решения за проекта за модернизация на последната част от Южната дъга на Софийския околовръстен път, чието изпълнение е важно и за облекчаване на достъпа до предстоящата за изграждане национална детска болница. Арх. Шишков изрази притеснение, че до момента не е решена връзката на Околовръстния път на София с магистрала „Люлин“ и потвърди, че на 14 ноември – в понеделник, ще има среща с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и главния архитект на София по тази тема.

Докладът за предоставяне в полза на държавата на общинския терен, който попада в определения терен за строителството на лечебното заведение, ще бъде разгледан на заседание на Столичния общински съвет този четвъртък, ще бъде включен като извънредна точка, информира Фандъкова и обеща, че ще бъде направено всичко, за да се случи проектът за детска болница.

Кметът повдигна въпроса и за необходимостта от ремонт на язовир „Бели Искър“. След като има нагласата, трябва да решим проблема, заяви Шишков.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *