Училище забрани смартфоните. Резултатът два месеца по-късно

Технологиите може да са настоящето и бъдещето, но това не означава, че трябва да бъдат използвани без мярка. От такава има нужда в училищата, където децата се призвани да учат. Когато малко училище в Уилямстаун, Масачузетс, забранява употребата на смартфони, първата реакция е масово недоволство. Учениците, освен че са недоволни, крещят и плачат. Само два месеца след въвеждането на новото правило никой обаче не иска да се връща към старите практики. Не само учениците, но и преподавателите в училището не ползват смартфони по време на учебния процес, пише The Wall Street Journal.

Buxton School е интернат, в който се обучават 57 възпитаници. Всички, включително учителите, се хранят на овални маси, които предразполагат към споделяне и общност. Не така стоят нещата обаче, когато наоколо има смартфони. Доскоро често срещана гледка бе ученици, чиито погледи са залепнали за екраните – в час, по време на хранене и в стаите. На практика те са откъснати от реалния свят. Виртуалните часове по време на пандемията от коронавирус допълнително влошават нещата.

Последната капка за Buxton School идва, когато бой между ученици е предаван на живо от училището. Администрацията действа със замах и отстранява смартфоните от учебния процес още тази есен. Устройствата са забранени за употреба както за ученици, така и за учители.

Вместо смартфони, на всички са раздадени прости мобилни устройства с ограничени функции – обаждания, текстови съобщения и др. Няма социални мрежи, камери и интернет.

Сега учениците, въпреки многобройните си протести по-рано, оценяват положителното въздействие на забраната.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.